Obří dávka vitaminů v malé misce. Super zdravé potraviny lze pěstovat i v garsonce s minimálním prostorem

 Ostatní 
21. října 2020 13:39 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Microgreens je dnes v módě Pixabay
Máte rádi zdravý životní styl a trápí vás, že nemáte zahrádku, na které byste si zdravou zeleninu mohli sami vypěstovat? Tak se netrapte, existuje totiž řešení, díky kterému si zdravou zeleninu vypěstujete klidně i v malé garsonce. Řeč je o microgreens.

Microgreens jako skutečně zdravá superpotravina. Jedná se o mladé výhonky bylinek a zeleniny. Tímto způsobem lze vypěstovat výhonky ze semínek listové, košťálové nebo kořenové zeleniny. Jako mickrogreens se hodí například řeřicha, roketa, rukola, různé druhy salátů, brokolice, hrách, bazalka, koriandr, mangold, špenát, ředkvička, řepa a další.

Obří dávka vitaminů v malé misce

Microgreens se vyznačují vysokým obsahem vitaminů, energie, vysokými nutričními hodnotami, ale také výbornou chutí. Když jim ve své domácnosti vyčleníte pár centimetrů čtverečních, můžete je mít na talíři po celý rok. Až zjistíte, jak je pěstování těchto výhonků snadné, budete nadšeni.

Proč si dopřát microgreens

Dopřejete-li si pravidelnou konzumaci mladých výhonků, výrazně se vám zlepší trávení, mladé klíčky vám také posílí imunitu a zlepší pleť. Mají silné antioxidační účinky, pomáhají udržet stabilní hladinu krevního cukru a jsou bohaté na vitamin C, E, železo, draslík i hořčík.

Jak na pěstování

Pokud si chcete pěstování zkusit, bude vám stačit miska a semínka. Do misky udělejte odtokové dírky, na dno naplňte cca pět centimetrů vlhké půdy a posypejte semínky. Semínka pokryjte další vrstvou hlíny, asi 0,5 cm vysokou. Zalijte a přetáhněte přes misku potravinářskou fólii, do které udělejte pár dírek. Pod misku dejte další misku na odkapávání přebytečné vody. Zalévejte jednou denně, po vyrašení i častěji, ale nepřelévejte. Misku v prvním týdnu můžete uložit na temné místě, po týdnu ji přeneste na denní světlo.

K pěstování můžete využít i klíčicí misky, které fungují na podobné bázi, ale bez využití substrátu. Známým způsobem pěstování je použití vaty, kterou dáte do misky nebo na umělohmotné plato od vajíček. Potom ji navlhčete vodou a rovnoměrně na ni nasypejte
semínka. Dále je postup stejný jako u pěstování v substrátu. Nejpozději za deset dnů se můžete pustit do sklízení. U microgreens platí, že čím menší je rostlinka, tím má intenzivnější chuť. Použitý substrát s kořínky lze zkompostovat.

Dobré do salátu nebo i na chleba

Klíčky se hodí do mnoha pokrmů. Můžete si je dát na obložený chleba, přidat do polévky nebo zamíchat do salátů. Přední šéfkuchaři využívají microgreens i na ozdobení jídla. Zelené výhonky totiž nejen skvěle vypadají a dobře chutnají, ale jsou hlavně velmi zdravé. O prospěšnosti klíčků fazolí mungo jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47