Křupavé dýňové houstičky vnesou do vašeho domova závan podzimu

 Ostatní 
20. října 2020 11:21 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Domácí dýňové pečivo má nezaměnitelnou chuť Depositphotos
Kdo má rád čerstvé domácí pečivo, měl by teď zbystřit. V dýňové sezoně by byl totiž hřích nevyužít tuto skvělou surovinu k přípravě domácího chleba či housek. Dýně je skvělou surovinou pro přípravu polévek, omáček, pyré, ale právě i pečiva, a to slaného i sladkého.

Kdo ještě neochutnal dýňové pečivo, o mnoho přišel. Nejenže skvěle chutná, je vláčné, má krásnou barvu, ale navíc váš domov při pečení ovoní příjemně nasládlou vůní tolik typickou právě pro dýně. Vyzkoušejte si doma třeba dýňové houstičky a když vám zachutnají, udělejte si z jejich pečení tradici. Na podzim se pak můžete těšit o to víc.

Jakou dýni si pro pečení vyberete, je jen na vás. K pečení se hodí více druhů, snad kromě špagetové či mexické dýně. Vyberte si takovou, která se hodí pro přípravu pyré, jelikož ho budete při pečení potřebovat. Může to být klidně Hokkaido, muškátová dýně či dýně máslová. Obří dýně Goliáš se na pečení naopak moc nehodí, protože z ní bývá velmi řídké pyré. Zrovna tak mexická dýně není úplně tím pravým ořechovým, a to kvůli své mdlé chuti. Více jsme o jednotlivých dýních psali zde.

Co budete potřebovat

  • 700 g dýně Hokkaido, máslové dýně nebo muškátové dýně
  • celé droždí
  • lžíce cukru
  • 140 ml vlažného mléka
  • 160 g másla
  • lžíce soli
  • 400 g hladké mouky
  • 600 g polohrubé mouky
  • několik pekanových či vlašských ořechů

Pracovní postup

Dýni vydlabejte, nakrájejte na plátky a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte na 200 °C půl až tři čtvrtě hodiny. Po upečení dýni rozmixujte na pyré a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Pyré přendejte do misky a udělejte uprostřed důlek. V něm zadělejte kvásek z droždí, cukru a vlažného mléka a nechte ho vzejít. Poté přidejte máslo, sůl a nakonec i obě mouky, které jste předem smíchali a proseli. Promíchané těsto nechte zdvojnásobit objem. Po vykynutí rozdělte těsto na stejně velké bochánky (bude jich zhruba dvanáct až patnáct) a nechte ještě alespoň čvrt hodiny kynout.

TIP: Pokud máte doma děti, jistě je potěšíte, když do těsta kápnete trochu oranžového potravinářského barviva. Houstičky pak budou krásně oranžové i na řezu.

Jak na dýňové houstičky

Houstičky můžete klasicky zaplést, ale pokud se vám s tím nechce moc ztrácet čas, upéct můžete klidně jen bulky. Chcete-li si ale s pečením vyhrát a záleží vám i na výsledné podobě, doporučujeme upéct housky tak, aby ve výsledku vypadaly jako dýně. Vezměte si k ruce čtyři stejně dlouhé provázky na každou houstičku a přeložte je na vále přes sebe do tvaru hvězdy. Každý bochánek položte na hvězdu z provázků. Poté protilehlé konce provázků svažte na vrcholu bochánku a dejte na pekáč. Potřete bílkem, vajíčkem, máslem či olejem a dejte péct na půl hodiny do vyhřáté trouby na 200 °C. Nezapomeňte předtím do trouby vložit hrníček s horkou vodou.

Po vyndání z trouby sundejte opatrně provázky a na vrcholek zapíchněte pekanový ořech místo stopky.

TIP: Z těsta můžete vytvořit jakékoliv tvary, ale úspěch sklidíte, i když těsto vložíte do formy a upečete chléb. Ořechy můžete namlít a vhodit rovnou do těsta a vršek chleba posypat dýňovými semínky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod