Na zahradu padá první listí a nastává otázka zda listí odstranit, anebo ho nechat ležet

 Zahrada 
23. října 2020 08:46 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr vhodného nářadí je základ Depositphotos
S úřadujícím podzimem přichází na řadu také další fáze péče o zahradu. Důležitou součástí je údržba trávníku, který je třeba zbavit napadaného listí a případného plevele.

Proto je důležité sáhnout po správných hrábích, které vám usnadní mnoho práce a navíc nepoškodí váš opečovávaný pažit.

Odstranit listí, anebo ho nechat ležet?

Obě varianty jsou správné. Okrasnému trávníku vrstva listí může uškodit, protože se pod ní může kvůli zapařování tvořit plíseň. Listí ale nemusíte likvidovat, stačí jej přidat na kompost nebo přesunout tam, kde poslouží. U živých plotů, keřů, trvalek a záhonů může listí naopak vytvořit ochrannou vrstvu, která rostlinám umožní bez úhony přežít zimu. Tlející listí se také postupně postará o výživu rostlin jako přirozené hnojivo.

Které hrábě jsou ty správné?

Pro každou činnost se hodí jiné hrábě. Zatímco dřevěné jsou nejlepší na hrabání sena nebo suché trávy, klasické rovné kovové nejlépe poslouží na jarní úpravu záhonů, ale na listí se nejlépe hodí takzvané švédské neboli planžetové hrábě s vějířem „prstů“.

Jejich pružné listy bývají vyrobeny z kovu nebo plastu a mívají nastavitelnou šíři záběru. Maximální rozevření se hodí na rozsáhlejší plochy a velké listí, úzký záběr je vhodný na úklid menšího listí, mezi keře či na uličky. Materiál v jejich případě nehraje roli, kovové jsou pevnější, ale ani plastové se jen tak nepolámou. Výrobci garantují, že i když na ně nechtěně šlápnete nebo silněji zaberete, listy se neulomí, jsou totiž vysoce pružné.

Vysavače a fukary

Koho hrabání listí nebaví a nemá hluboko do kapsy, může si koupit vysavače listí nebo naopak fukary. Ty jsou vhodné spíše na velké pevné plochy. Vysavače si spolehlivě poradí se suchým listím, u mokrého už mívají problém. Zkrátka, klasické hrábě stále mají své nezastupitelné místo jak při jarní přípravě záhonů, tak především u podzimního sběru listí. Hrabání listí je ovšem jen jedním z mnoha úkonů přípravy zahrady na zimu. Nutné je také věnovat pozornost například zahradnímu jezírku nebo zavlažovacímu systému, o jehož přípravě na zimu jsme psali v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47