Připravte své radiátory na zimu. Důležité je správné odvzdušnění

 Dům 
31. října 2020 16:11 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Odvzdušněte radiátory ještě před topnou sezonou Depositphotos
Pomalu už začínají chladné dny, který si vyžadují, aby se doma začalo topit. Ještě před příchodem opravdové zimy raději zkontrolujte, zda není potřeba radiátory odvzdušnit, ať potom zbytečně nemrznete.

Někdy se může stát, že kotel jede na plný výkon, a přesto je v bytě nepříjemně chladno. Pokud se navíc přidají podivné zvuky vycházející z radiátoru, vypadá to, že se uvnitř udělala vzduchová bublina a bude potřeba radiátor odvzdušnit.

Jak poznat zavzdušněný radiátor

Příčinou zavzdušnění radiátoru jsou vzduchové bubliny, které se dovnitř dostanou při dopouštění vody. Že máte je radiátor zavzdušněný, poznáte jednoduše. Příznakem mohou být například neobvyklé zvuky, jako je šplouchaní a rachocení. Tyto zvuky jsou jednak nepříjemné, ale mohou také naznačovat, že s topením není vše v pořádku.

Kromě zvuků je zavzdušnění poznat také podle toho, že radiátor málo topí. Přestože nastavíte topení na maximum, můžete mít doma chladno. Za méně tepla tak můžete zaplatit více peněz.

Kdy odvzdušňovat

Optimální je radiátory odvzdušnit vždy před začátkem topné sezony a také po větších opravách a rekonstrukcích. Kromě toho je dobré radiátorům věnovat pozornost v průběhu topné sezony aspoň jednou za měsíc. Obecně platí, že čím větší dům máte, tím častěji byste měli odvzdušňovat.

Pomoci si můžete také speciálními automatickými odvzdušňovacími ventily, kterými můžete vaše radiátory osadit. Tyto ventily jsou již běžně používány v bytech ve vyšších patrech. Jedná se o vcelku malou investici, která vám však může ušetřit spoustu práce a starostí.

Jak na to

K samotnému odvzdušnění nebudete nic moc potřebovat, stačí jen odvzdušňovací klíč, hadr a nějakou nádobu na odkapávající vodu, například sklenici či hrnek.

Než začnete odvzdušňovat, nastavte termostatickou hlavici na maximum a počkejte přibližně hodinu, než se všechny vzduchové bubliny shromáždí. Mezitím položte pod radiátor hadr, aby zachytili uniklou vodu a nedošlo k poškození krytiny. Pomocí odvzdušňovacího klíče nebo šroubováku uvolněte odvzdušňovací ventil a pod jeho výpustí pro jistotu držte připravenou nádobu na vodu.

Buďte přitom opatrní, protože vzduch, který začne unikat ven, může být horký. Jakmile začne vzduch unikat, ozve se syčení. Jakmile syčení ustane a z výpusti začne unikat voda, znamená to, že je radiátor odvzdušněn a ventil můžete opět zatáhnout.

Co dělat při neúspěchu

Pokud jste odvzdušnění provedli, ale problémy stále přetrvávají, nezoufejte. Někdy je zkrátka potřeba celý proces opakovat. Pokud však ani po několikátém odvzdušnění topení stále nehřeje nebo je hlučné, budete se muset obrátit na odborníky. Jak na výměnu radiátorů, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum