Rýmovník je hezká pokojovka, která roste prakticky sama. Navíc uleví při rýmě, horeččce i migréně

 Ostatní 
10. listopadu 2020 14:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rýmovník je krásná pokojovka i léčivá bylinka v jednom Depositphotos
Dalo by se říct, že rýmovník je dokonalá rostlina. Jednak ozdobí váš byt coby krásná pokojovka, dále vám pomůže při rýmě a lze ho využít i v kuchyni.

Na první pohled vám rýmovník může připomínat hluchavku. Není to náhoda, jelikož je to její vzdálený příbuzný. Jeho listy krásně voní jakoby po meduňce a mátě dohromady a jeho pěstování je velice snadné.

Jak na pěstování

Rýmovník vám doma poroste prakticky sám. Stačí ho jen umístit na prosvětlené místo, nejlépe k oknu. Se zálivkou to příliš nepřehánějte, před dalším zalitím vždy počkejte, až půda zcela vyschne. A to je vlastně vše.

Snadné je také množení rýmovníku. Stačí odlomit část stonku s alespoň jedním lístkem a zapíchnout do hlíny, nebo ho dát jen do sklenice s vodou. Po pár dnech si můžete všimnout, že začne pouštět nové kořínky a do měsíce máte novou rostlinku.

Stačí jen čerstvé lístky

Jak už název napovídá, rýmovník vám nejvíce pomůže při rýmě. Už jenom jeho vůně vám krásně uvolní ucpaný nos. První možností, jak rýmovník využít, je utrhnout si čerstvý lístek. Můžete ho promnout mezi prsty a vymačkanou vodičkou si namazat nos. Jelikož listy rýmovníku vydrží velmi dlouho čerstvé, můžete si jich pár schovat třeba do peněženky a mít tak vždy po ruce svou pohotovostní aromaterapii.

Skvělý sirup

Z rýmovníku si můžete připravit také skvělý sirup, který vám mimo jiné uleví také při horečce či migréně. Na jeho přípravu budete potřebovat vodu, citrusy, cukr a samozřejmě listy rýmovníku. Těch bude potřeba přibližně třicet, nebojte se však toho, že byste si rostlinu zbytečně otrhali. Zanedlouho zase obroste a ještě se zahustí.

Jeden pomeranč a citron oloupejte a nakrájejte na plátky, přidejte lístky rýmovníku a zalijte litrem horké vody. Vše zatižte, aby byly citrusy i lístky pod vodou, a nechejte klidně i dva dny louhovat. Poté nálev sceďte a pomalu vařte a přidávejte cukr, až se dostanete na hustotu sirupu. Pak už sirup stačí jen přelít do skleněných láhví a schovat na nějaké chladné místo.

Rýmovníková mastička

Kromě sirupu si můžete vyrobit také úžasnou mast, kterou si můžete namazat hruď při potížích s průduškami, ale také bude mít hojivé účinky na drobná poranění či mírné popáleniny. Na výrobu vám postačí opět asi třicet lístků rýmovníku a 200 gramů tuku, nejlépe vepřového sádla či kokosového oleje.

Tuk rozehřejte a přidejte do něj lístky rýmovníku. Pak udržujte stálou teplotu a lístky nechte přibližně dvě hodiny louhovat. Poté nechte vše vychladnout a dejte na den do lednice. Pak tuk znovu rozehřejte a po zchladnutí přeceďte a slijte do připravených nádobek, které uchovávejte v chladu.

Další využití

Z rýmovníku si můžete také snadno uvařit čaj, stačí jen pár lístků zalít horkou vodou a nápoj je na světě. V kuchyni ho ale můžete využít i jinak. Jeho vůni totiž nesnášejí dotěrní moli, takže pokud pár nasekaných lístků v prodyšném pytlíku dáte do skříněk s potravinami, po molech se slehne zem. A jak se pomocí bylinek zbavit pavouků, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008