Je čas začít přikrmovat ptáky. Co jim sypat do krmítka a co naopak v žádném případě

 Zahrada 
05. listopadu 2020 17:04 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Rozmístěte krmítka na místa, kam se nedostane kočka Depositphotos
S přikrmováním ptáčků nemusíte čekat na první sníh nebo mrazy. Řada ptáků uvítá přilepšení i před zimou, a hlavně budou vědět, kam si mohou v případě nouze doletět pro jídlo.

Dokud létá hmyz, mají ptáci prakticky o potravu postaráno. Nicméně s koncem podzimu jeho množství postupně klesá a pro ptáky je stále těžší najít dostatek potravy. Proto je na začátku listopadu ideální čas začít tuto opeřenou drobotinu přikrmovat. Čím jí přilepšit?

Zdravá strava

Ptáci milují všechy druhy ořechů a semínek, obzvláště slunečnici. Po ní by se doslova mohli utlouct. Z netradičních plodů jim můžete nabídnout také konopí, len, mák, proso nebo pšenici, oves či ovesné vločky. Velkým zpestřením pro ně mohou být kousky jablek, hrušek, ale i sušené zahradní i plané plody. Pamatujte, že veškerá strava, kterou budete ptákům nabízet, musí být kvalitní a bez jakýchkoliv náznaků plísně. 

Pořádná dávka energie

To, co by na ptačím stole nemělo chybět, je syrový lůj, který jim poskytne velké množství energie a dostatek živin. Lůj můžete zavěsit na větve stromů nebo je vložit do krmítka. Lojové koule můžete koupit již hotové, anebo si je vyrobit sami. Návod, jak na to, jsme psali zde.

Co do krmítka nepatří

Do ptačí stravy nepatří žádné zbytky jídla, a už vůbec ne pečivo. To je plné soli a dalších konzervantů, které mohou ptákům ublížit. Raději jim dejte do krmítka misku s vodou, kterou ptáci potřebují nejenom v létě, ale i přes zimu. 

Bezpečné krmítko

Pokud ještě nemáte krmítko, anebo to z loňska dosloužilo a chystáte se koupit nové, dbejte na pár zásad. V první řadě musí být takové, aby chránilo potravu před deštěm a sněhem. Velké oblibě se těší krmítka samonásypná, která dokonale ochrání potravu, a hlavně je nebudete muset každý den doplňovat. Krmítko také umístěte tak, aby se do něj nedostala kočka, která představuje velké nebezpečí po celý rok.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008