Je čas pro přípravu hmyzího hotelu. Včelky vám budou vděčné a na jaře užitečné

 Zahrada 
25. listopadu 2020 14:35 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Včelky vám budou za úkryt vděčné Depositphotos
Většina úrody je pod střechou, zahrada je zazimována, ale přesto vám v ní možná něco chybí. Řeč je o hmyzím hotelu, pro jehož přípravu je podzim a zima ideální dobou. Když nyní připravíte hmyzákům vhodný domov, na jaře se k vám nastěhují a budou vašimi věrnými pomocníky. A někteří jej využijí jako bezpečný úkryt už při nadcházející zimě.

Zahrada obydlená užitečným hmyzem se umí postarat sama o sebe a odvděčí se vám větší úrodou a menším množstvím škůdců. Přirozeně fungující ekosystém je totiž základem.

Nemusíte pořizovat drahé díly

Na výrobě hmyzích domečků je nejlepší, že si vystačíte s tím, co máte doma a co najdete na zahradě. Jako konstrukce poslouží hlubší dřevěná či plastová bedýnka, cihly celé nebo s otvory, prkna či palety. Důležité je myslet na stříšku, kterou můžete udělat třeba z jakékoliv střešní krytiny. Vnitřní uspořádání by mělo být co nejpestřejší. Noví obyvatelé hotýlku ocení různě velké otvory a úkryty z nejrozmanitějšího materiálu.

Aby vám jednotlivé domečky hotelu držely pohromadě, můžete je udělat z plastových láhví, kterým ustřihnete hrdla a dna. Trupy láhví pak naskládejte do krabice. Do nich jednoduše vkládejte smotané lýkové provázky, rákosí, šišky, listí čerstvé i suché, klacíky, seno, mech, duté bambusové tyčky, ale i různé papírové ruličky, špalíky z vyvrtanými otvory (o průměru 3-15 mm), kousky cihel, hlínu či třeba kamínky.

Na koho se můžete těšit

Každý druh hmyzu si na zahradě hledá bezpečný úkryt pro sebe a další pokolení. Uvítají každou dutinku a skulinku, kde budou po celý rok žít a bezpečně přečkají zimu. Takové úkryty hledají například včelky samotářky a čmeláci.

Dalšími vítanými pomocníky do zahrady budou slunéčka, zlatoočka, zlatěnky, pestřenky, motýli, ploštice či škvoři. Ty asi nikdo nemá moc v lásce, ale na zahradě zastanou kus práce. Za noc, kdy jsou aktivní, dokáží spořádat až 100 mšic. A taková beruška jich za život spořádá několik tisíc. Hmyzí kamarádi vám pomohou zbavit se také dalších škůdců, jako jsou různé housenky, larvy, červíci a svilušky.

Příjemným faktem je, že služeb hmyzího hotelu nevyužívají vosy, sršni, mravenci a další druhy žijící ve společenstvích. Domečky jsou obydlovány jen neškodnými druhy, které můžete směle a bezpečně pozorovat i s dětmi. Dokonce i včelky samotářky, protože nemají žihadla.

Hlavně tam, kde nefouká

Ideální místo je s dostatkem slunečního svitu, ale v suchu a závětří. Domeček můžete pověsit či připevnit na strom nebo pařez, anebo si ho můžete postavit i na terasu nebo balkon. Případným zatoulaným návštěvníkům se doma vyhnete sítěmi v oknech nebo balkonových dveřích. O hmyzí hotel se nemusíte nijak starat, je prakticky bezúdržbový a žije si svým vlastním životem. Čtěte také: Podávejte letos ptáčkům semínka jinak. Vyrobte jim super jednoduché krmítko

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47