Kulhání vašeho psa může mít i velmi vážné příčiny

 Mazlíčci 
23. listopadu 2020 13:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kulhání je jakékoliv zhoršení schopnosti zvířete volně pohybovat končetinou Depositphotos
Začal najednou váš pejsek kulhat? Může jít o zcela banální věc, ale také vážné onemocnění. Jak to tedy zjistit?

Rozpoznat, že něco vašeho čtyřnohého chlupáče trápí, bývá někdy těžké. V případě kulhání je na první pohled znát, že se psem není něco v pořádku. Za kulhání lze považovat jakékoliv zhoršení schopnosti zvířete volně pohybovat končetinou nebo na ní udržet váhu těla. Tento problém se může objevit nejenom následkem nějakého úrazu. Příčin může být daleko více. 

Kontrola polštářku

Pokud začal pejsek kulhat na jednu nohu, zkontrolujte polštářek. Jeho poranění bývá jeden z nejčastějších důvodů, který zapříčiní kulhání. Nezřídka si jej pejsek poraní například o střep nebo ostrý kámen, stejně tak dokáže potrápit i obyčejná tříska. Pokud tomu tak je, vyndejte opatrně předmět z tlapky a místo důkladně vydezinfikujte. Určitě neuděláte chybu, když místo na jeden či dva dny ovážete. Během jarních a letních měsíců se také často stává, že psa bodne do tlapky hmyz, stejně tak se do měkkých polštářků rádi "zakusují" klíšťata.

Drápkový problém

Za kulháním také velmi často stojí zcela banální problém, který se odvíjí od zanedbané péče o drápky. I zarostlý či zatržený drápek může pěkně potrápit a přerůst v nepříjemnou infekci. Proto je potřeba se o drápky psa pravidelně starat a stříhat je. Jak to udělat tak, abyste vašeho psa při tomto úkonu neporanili, jsme psali zde.

Prasklinky

Zvláště v zimě, kdy se solí chodníky a cesty, se u psů mohou objevit praskliny na tlapkách. Dopřejte proto psím tlapkám řádnou péči a pravidelně je mažte hojivým balzámem. Určitě byste se měli zamyslet i nad pořízením psích botiček, které tlapky chrání před tímto nepříjemným poraněním. 

Úraz nebo potyčka

Výše zmíněné příčiny byly skutečně lehčího charakteru a obvykle nevyžadují lékařské ošetření. Za kulháním mohou stát také i vážné problémy, které se bez odborníka vyřešit nedají. K nim patří i pád z velké výšky, srážka s autem nebo potyčka s cizím psem. V těchto situacích dochází ke zlomeninám, vykloubeninám a k poraněním kloubů, vazů a šlach.

Neurologické obtíže

Jestli jste si jisti, že vašeho psa nic z předchozích příčin nepotkalo, pak je problém kulhání potřeba hledat v neurologických obtížích. Jejich neléčení může vést ke zvýšení lámavosti kostí, oslabování kloubů a vzniku artrózy. V takovém případě je potřeba vyhledat pomoc veterináře, který provede potřebné vyšetření a testy. Vy sami můžete svému psíkovi pomoc tím, že mu budete podávat speciálními přípravky a doplňky stravy, v neposlední řadě pomůže také opravdu kvalitní strava.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47