Stolní lampa se hodí do každého bytu. Je třeba ale vybírat podle toho, k čemu bude sloužit

 Dům 
22. listopadu 2020 10:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I pracovní lampa může mít zajímavý design Depositphototos
Stolní lampa patří společně s nástěnnými a stropním světly k základním svítidlům v domácnosti. Měla by ladit se zbytkem interiéru, ale musí být hlavně praktická. Je proto třeba věnovat výběru stolní lampy náležitou pozornost. Důležité je si uvědomit, k čemu vám bude lampa sloužit.

Funkce stolní lampy je jak praktická, pracovní lampy zajistí kvalitní osvětlení na pracovní stůl, tak estetická, stolní lampičky s příjemným světlem pomáhají relaxaci po náročném dni.

Lampa k práci

Na pracovní stůl se hodí zejména pracovní lampy s LED zdrojem. Pro práci a koncentraci je dobré využít studenou barvu světla (3000-6500 K). Stolní lampy do pracovny mají různými způsoby polohovatelná ramena, aby bylo možné mít světlo přesně tam, kde je potřeba, a abyste na práci dobře viděli. Jsou skutečně variabilní, některé typy lze podle potřeby i stmívat, regulovat teplotu chromatičnosti atd.

Hlavním účelem pracovních lamp je kvalitně osvětlit pracovní plochu. Nejlepší jsou proto takové lampy, které světlo rovnoměrně rozprostírají do většího prostoru. Tím efektivně přispívají k lepší soustředěnosti a snižují namáhání očí způsobené oslňujícím světlem, které bývá u většiny lamp koncentrované přímo pod ní. I lampy na pracovní stůl je přes jejich účelovost a praktickou funkci vhodné vybrat v hezkém designu.

Lampička do ložnice

Stolní lampičky do ložnice v sobě mísí praktickou i dekorativní funkci. Pokud si při ní čtete, potřebujete, aby kužel světla pohodlně dopadal na stránky knížky. Pro tento účel se hodí vyšší stolní lampy nebo lampičky s klipem, který můžete umístit například na čelo postele. Jestliže stolní lampičku v ložnici využíváte spíš pro orientaci nebo k dekoraci, nemusíte tolik lpět na směru vyzařovaného světla a můžete zvolit některou designovou stolní lampu. Do ložnice a do míst určených k odpočinku volte do stolní lampy zdroj s teplou barvou světla (kolem 2700 K).

Dětské lampy

Dětské stolní lampy můžete opět rozčlenit na pracovní a dekorativní. Stolní lampa na dětský pracovní stůl musí splňovat stejná kritéria jako standardní pracovní lampa a je důležité věnovat patřičnou péči jejímu výběru, aby si děti nekazily oči a také aby si vytvářely správné návyky, které je budou provázet po celý život. Pracovní lampu musíte umístit na opačnou stranu, než jakou rukou dítě píše, aby si nestínilo. Do dětského pokoje je dobré umístit i dekorativní stolní lampičku se zdrojem světla v teplé bílé barvě. Takové světlo nebude dítě před spánkem rušit a naopak mu pomůže se po náročném dni zklidnit a pomalu se připravit ke spánku. O tom, jak osvětlit dětský pokoj, jsme psali zde.

Zaměřte se i na bezpečnost

Při výběru stolní lampy dbejte také na bezpečnost, a to hlavně u lampy do dětského pokoje. Všechny informace najdete na štítku od výrobce. Jsou tam uvedeny její rozměry, použité materiály, druh zdroje, typ závitu objímky, maximální výkon ve wattech, stupeň izolace, stupeň zabezpečení proti úrazu elektrickým proudem a informace o maximálním příkonu žárovky, kterou můžete do lampičky našroubovat.

Dvojitá izolace se označuje dvojitým čtverečkem, ochrana proti vodě a prachu písmeny IP a číselnou hodnotou. Čím je vyšší, tím je vyšší i ochrana. Dokonale vodotěsné a prachotěsné jsou označeny IP 68. Lampa musí mít homologaci, tedy prohlášení o shodě, které povoluje prodej výrobku na našem trhu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod