Zazimujte levandule na zahradě i v truhlíku správně. Příští rok vás odmění záplavou květů

 Zahrada 
01. prosince 2020 17:26 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Levandule zvládnou odolat menším mrazům  Depositphotos
Levandule jsou bylinky s léčivými účinky, které se těší velké oblibě. Není divu. Dokáží krásně provonět místnost a ozdobit interiér či exteriér. Navíc pěstování levandulí není nijak výrazně náročné. Jedno byste však pro ně udělat měli. Připravte je na zimu, aby chladné počasí přežily bez úhony.

Levandule mají uklidňují účinky, takže se vám v této nelehké době budou hodit. Pomohou tlumit napětí, stres či počínající depresi. Navíc podporují trávení a imunitní systém. Hodit se vám budou i při bolestech hlavy či léčbě aft. Rozhodně stojí za to bylinky pěstovat. Měli byste však vědět, jak se o ně postarat těsně před zimou.

Levandule není žádná citlivka

V prvé řadě je nutné dodat, že levandule zvládne přežít i ve ztížených podmínkách. Odolává menším mrazíkům, takže se o ni nebudete muset příliš bát. Pokud však teplota klesne hluboko pod nulu, měli byste ji ochránit, aby měla sílu v příštím roce zase krásně vykvést. Mezi zazimováním levandulí na zahradě a v truhlíku je menší rozdíl.

Připravte na zimu levandule v truhlíku či květináči

Pokud levandule pěstujete v květináčích či truhlících, schovejte je před začátkem zimy dovnitř, abyste je ochránili před velkými mrazy. Bylinky však nemůžete umístit do vytápěného prostoru. Dařit se jim bude v místnosti, která má maximálně deset až třináct stupňů Celsia. Položte levandule tam, kde budou mít nejvíce světla. Ideálním prostorem je pro ně zasklená a nevytápěná lodžie nebo předsíň s dostatečným množstvím oken.

V případě, že vám takové místo v domě či bytě chybí, levandule nechte v květináči v exteriéru, ale zateplete je. Květináč můžete obalit bublinkovou fólií či polystyrenem. Pro levandule je důležité, aby byly před zimou chráněné jejich kořeny. Květinu ve vrchní části nijak nezakrývejte, aby měla dostatek světla a vzduchu. Levanduli v zimě občas zalijte, ale s intenzitou to nepřehánějte. Na mraze se nemusí dařit ani rozmarýnu, nemusel by zimu přežít. Přeneste ho do domu a dobře zazimujte.

Připravte na zimu levanduli na zahradě

Levandule zasazená na zahradě potřebuje ochranu před mrazy také. Předtím ji však lehce sestříhejte. Neměli byste však provést radikální střih, ten odložte až na jaro. Odstraňte pouze uschlé stonky a odkvetlé květy. Poté levanduli u kořenů zahrňte slámou, která nezadržuje vlhkost a ochrání ji před velkými mrazy. Pokud se o své levandule opravdu hodně bojíte, může jim ještě stonek obalit netkanou textilií. Skrze ni se k bylinám dostane dostatek světla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve