Jak snadno očistit skla na autě od námrazy či sněhu

 Ostatní 
01. prosince 2020 08:05 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Občas to chce hodně trpělivosti Depositphotos
Ranní mrazíky nutí den co den řidiče k dřívějšímu vstávání, aby připravili své plechové miláčky na cestu do práce. A i když třeba právě vy stojíte přes noc v garáži, občas se během dne nevyhnete tomu, že budete muset skla na autě před cestou očistit od námrazy či sněhu.

Ale neklesejte na mysli, existuje pár jednoduchých a účinných rad, které vám vaši práci usnadní.

Musí pryč i ze střechy

Na sníh je skvělým pomocníkem smetáček s teleskopickou rukojetí. Po vysunutí se dostanete pohodlně i přes celou střechu, přitom v kufru zabere jen minimum místa. Vozte si s sebou i nějaké staré rukavice, koupíte je i za pár korun u asijských obchodníků. Hodit se vám může také lopatka, nejen na úklid sněhu, ale někdy například i na posypání cesty před autem pískem, pokud byste vyjížděli z namrzlého místa.

Nepoužívejte hrubou sílu

Když je auto zamrzlé, je dobré se nejprve dostat dovnitř, abyste mohli odmrazování pomoci zahříváním interiéru. Ale i zde opatrně, neotevírejte přimrzlé dveře silou, ať si nepoškodíte gumové těsnění. Nastartujte auto, nastavte topení a ventilátor naplno a nasměrujte proud vzduchu na čelní a boční skla.

Možná to pro někoho bude překvapivá informace, ale i rádoby měkká plastová škrabka může sklu ublížit. I když to není vidět, jsou na skle mikroskopické abrazivní částice, které při zuřivém škrábání neviditelně poškrábají sklo. Vidět to bude až na jaře při jízdě proti nízkému slunci. Proto je lepší nechat námrazu trochu povolit a v podstatě po kusech ji ze skla odloupat.

Využijte vodu, ale s rozumem

Asi nikoho by snad nenapadlo na sklo nalít vroucí vodu. Jednak hrozí puknutí skla kvůli teplotnímu šoku, jednak může voda paradoxně zamrznout a vytvořit ještě silnější vrstvu ledu. Ideální teplota vody je 30 až 35 stupňů Celsia.

Poznáte to tak, že je na vnitřní straně zápěstí příjemně teplá. Vodu z PET láhve pomalu nalévejte na horní okraj skla. Do pěti minut se mezi ledem a sklem vytvoří vrstvička vody, díky které půjde led snadněji sloupnout.

Tip do minus 10 stupňů Celsia

Pokud je teplota do minus 10 stupňů Celsia, doporučuje se do teplé vody přidat ještě nemrznoucí směs do ostřikovačů. Do dvoulitrové láhve nalijte asi půl litru směsi a dolijte teplou vodou. Pokud teplota klesne pod minus 10 stupňů Celsia, přidejte do teplé vody dvě polévkové lžíce soli a protřepejte.

Jestli vás odmrazování čeká někde, kde se nedostanete k teplé vodě, můžete použít samotnou nemrznoucí směs do ostřikovačů. Tento postup ale trvá déle a sklo musíte polévat opakovaně. Čtěte také: Mikrovlnnou troubu můžete vyčistit snadno a rychle. Stačí se držet několika rad.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47