Zjednodušte si louskání vlašských ořechů. Poradíme vám pár tipů

 Ostatní 
28. listopadu 2020 11:08 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Usnadněte si louskání vlašáků, aby vás nebolely ruce Pixabay
Pokud patříte k těm, co každý rok pečou hromadu vánočního cukroví, víte moc dobře, kolik práce dá louskání všech vlašských ořechů, které jsou k tomu potřeba. Poradíme vám pár tipů, jak si tuto práci usnadnit.

Pokud máte k dispozici takzvané „papíráky“, které bez problému rozlousknete i v ruce, nejspíš žádné zlepšováky nepotřebujete. Pokud však máte vlašáky s odolnou skořápkou, určitě vám některý z tipů přijde vhod.

Horká voda pomůže

Práci s louskáním vám velmi usnadní obyčejná horká voda. Stačí, když ořechy nasypete do hrnce, zalijete horkou vodou a necháte stát pod pokličkou asi dvacet minut. Pak už stačí ořechy jen scedit a půjdou rozlousknout mnohem snáz. Louskat můžete v tomto případě i nožem, stačí jen špičkou mírně zatlačit v místě, kde se skořápky spojují.

Horkou vodu můžete využít i trochu jiným způsobem. Dejte ořechy do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a vařte zhruba pět minut. Pak už stačí jen vodu scedit a nechat ořechy v hrnci pod pokličkou do té doby, než vychladnou.

Pečení v troubě

S louskáním vám pomůže i trouba. Stačí ořechy rozprostřít na plech a dát je do trouby rozpálené na 200 stupňů Celsia. Takto ořechy pečte asi čtvrt hodiny a po vychladnutí půjdou skořápky od sebe jako nic. Ořechy takto zvládnete snadno rozlousknout i v dlani. Stačí, když vezmete do dlaně ořechy dva, které se třením o sebe rozlousknou ještě snáz.

Jak na opravdu tvrdé oříšky

Pokud vám ořechy při louskání opravdu vzdorují, můžete zkusit ještě některý z dalších fíglů. Pokud například potřebujete rozlousknout menší množství ořechů, můžete nejdříve každý ořech lehce naklepnout přes utěrku paličkou, a pak ho jen dolousknout v louskáčku.

Zvlote správný louskáček

Obzvláště muži pak při louskání ořechů raději než po louskáčku sáhnou po kleštích sikovkách. Ty vám jistě také pomohou, rozhodně se ale vyplatí zainvestovat do pořádného louskáčku. Asi nejlepším typem je louskáček s kónickým tvarem. Oproti klasickému louskáčku vás nebude limitovat velikost ořechu a při jeho použití ani nehraje roli tvrdost skořápky. Pro louskání s ním stačí vynaložit jen minimální sílu, navíc louskáček naruší pouze skořápku a ořech zůstane netknutý.

Pokud ale nedáte na klasický louskáček dopustit, můžete si práci usnadnit aspoň tím, že do něj vložíte ořech spojem skořápky kolmo. K úspěšnému rozlousknutí pak postačí mnohem méně síly.

Pokud však ořechy nevyužíváte jen při vánočním pečení, ale rádi si v průběhu roku pochutnáte například na mandlích či lískáčích, určitě oceníte pákový lis. Při jeho použití namáháte své ruce úplně minimálně, protože netlačíte k sobě dvě rukojeti. Takové louskání je snadné snad pro úplně každého i v případě, že trpí karpálními tunely.

Různých louskáčků najdete na trhu celou řadu, takže si stačí jen vybrat ten nejlepší podle vašeho vkusu. Zvolit můžete i některé designové kousky, které mohou ve vaší kuchyni posloužit i jako zajímavá dekorace. O tom, jak ořechy správně skladovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum