Skořápky vlašských ořechů nevyhazujte, mají skvělé využití

 Ostatní 
30. listopadu 2020 08:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skořápky vlašských ořechů mají široké využití Pixabay
Hlavní sezona sklizně vlašských ořechů je za vámi a teď přichází na řadu jejich zpracování. Než si však před pečením vánočního cukroví všechny ořechy namelete, čeká vás ještě jedna záležitost. Je to louskání ořechů. Jestli jste skořápky ořechů každým rokem vyhodili, tento rok to určitě nedělejte.

Vlašské ořechy patří mezi nejzdravější potraviny, jelikož obsahují zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Také se v nich nachází hořčík, minerální látky, či vitaminy B1 a B2. Kromě vlašských ořechů mají vliv na vaše zdraví také skořápky.

Blahodárné skořápky

Skořápky vlašských ořechů obsahují velké množství jódu. Člověk, který trpí nedostatkem jódu, si může zadělat na problémy s pocením, tlakem, štítnou žlázou, cukrovkou i nervozitou. Není nic jednoduššího, než si připravit odvar ze skořápek a jód doplnit. Ve stejném poměru naplníte hrnec skořápkami a vodou. Vodu přivedete k varu, necháte několik minut povařit, odvar scedíte a pak si denně dáte pár čajových lžiček. 

Přírodní barvivo na vlasy

Skořápky určitě využijete jako přírodní barvivo na vlasy. Když použijete odvar ze skořápek na mytí vlasů, budou mimořádně lesklé a posílené. Odvar vlasy barví. Budou o poznání tmavší.

Bojují proti kašli

Kašel dokáže člověka pěkně potrápit. Pokud si procházíte chřipkovým obdobím, máme pro vás tip na čaj, který vám uleví. Asi 25 skořápek vlašských ořechů omyjte, zalijte půl litrem vody a povařte 30 minut. Poté čaj nechte 15 minut odstát a přelijte ho přes sítko do hrnečku. Můžete ochutit citronem a medem. Pijte ho co nejčastěji, hodně vám pomůže.

Dokonale vyčistí vaši pokožku

Obličej s ucpanými póry nevypadá hezky. Je drsný, zašedlý a tvoří se na něm pupínky. Proto ho jednou za několik dní očistěte. Rozdrťte ořechové skořápky a smíchejte s olejem. Vznikne vám směs, kterou vmasírujte krouživými pohyby do obličeje. Vynechte partie kolem očí, kde je kůže citlivá. Směs nechte působit 15 minut a smyjte. Vaše pleť bude vláčná.

Bílé zuby

Když pomelete skořápky na jemný prášek a přidáte do pasty, při pravidelném používání jdete naproti bílým zubům. Budou zářivě bílé. Prášek z vlašských ořechů zuby zbavuje plaku, a to důsledně.

A nakonec pro vás máme ještě jeden tip. Protože Vánoce jsou už za dveřmi, je na čase pomýšlet nejen na samotné dárky, ale také na dárková balení. Skořápka vlašského ořechu, kterou přestříkáte zlatým sprejem a ovážete mašličkou, je velmi nápaditým balením na náušnice, přívěšek či prstýnek. Dále čtěte: Jak skladovat vlašské ořechy, aby vám vydržely dlouho chutné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008