Rozmarýn nemusí zimu venku přežít. Přeneste ho domů nebo ho pořádně zazimujte

 Zahrada 
27. listopadu 2020 15:34 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Rozmarýnu většinou mrazy nesvědčí Depositphotos
Existuje hodně bylinek, které zimu na záhonku úplně normálně přežije. Na druhou stranu se najdou i takové, které by českou zimu zvládnout nemusely. Mezi ně se řadí také rozmarýn.

Kdo má s pěstováním rozmarýnu zkušenosti, obvykle ví, že nejlepší je tuto středomořskou bylinu pěstovat v květináči, který necháte od jara do podzimu venku a na zimu jednoduše květináč přenesete domů do tepla. Někteří mají na květináč s rozmarýnem připravenou v záhonku už díru, do které květináč jednoduše na jaře vloží, takže to pak po celou sezonu vypadá, jakoby rozmarýn rostl rovnou ze země.

S přezimováním rozmarýnu je to ale velmi ošemetné. Pokud dorazí mírná zima, je dost možné, že to rozmarýn zvládne a na jaře obrazí. Ale jistotu nikdy nemáte. Lepší je vědět, jak bylinku na zimu připravit.

Rozmarýn v květináči

Pokud máte rozmarýn v květináči, je to snadné. Stačí ho jen přemístit domů. Nejlépe bude rostlině vyhovovat chladnější místnost. Zároveň bude rozmarýn potřebovat dostatek světla. Se zálivkou to moc nepřehánějte, ať bylině neuhnijí kořeny. Když v průběhu zimy rozmarýn ještě občas ovlažíte vodou z rozprašovače, bude vám vděčný.

Mrazuvzdorné odrůdy

Málokdo to možná tuší, ale ve skutečnosti existují desítky různých kultivarů rozmarýnu. Liší se vzrůstem, velikostí listů, barvou květů a také mrazuvzdorností. Pokud chcete mít rozmarýn celoročně venku a nepřemísťovat jej na zimu domů, pořiďte si odrůdu Faust, dobře v našich podmínkách přezimuje i Blue Winter. Když jej vysadíte na chráněné místo, například u domu, plotu nebo zídky, bude vám dělat radost dlouhé roky. Má rád zásaditou, propustnou, hlinito-písčitou půdu. Zálivka musí být přiměřená, příliš moc vody může rozmarýn zahubit stejně jako dlouhodobé přeschnutí zeminy.

Pomůže peřina z chvojí

Pokud si nejste jisti, zda máte na záhonu mrazuvzdornou odrůdu, je lepší rozmarýn pořádně zazimovat. Klidně můžete nejprve odříznout asi 15 cm dlouhé výhonky, z nich odstraňte spodní listy, větvičky zapíchněte do substrátu v květináči, přesuňte domů a jen mírně zalévejte. Pokud by se stalo, že by vám rozmarýn přes zimu nepřežil, budete tak mít alespoň v zásobě novou rostlinku. Kolem venku zasazené rostliny můžete nakopčit suché listí či jinou suchou hmotu až do poloviny výšky rostliny. Pak ještě můžete rozmarýn přikrýt chvojím. Místo chvojí lze použít i bílou netkanou textilii, kterou zatěžkáte třeba kameny. Dobrým ochranným pomocníkem je rovněž mulčovací kůra. O zdravotních účincích rozmarýnu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008