Věnujte sedačce trochu péče, ušetříte tím hodně peněz

 Dům 
30. listopadu 2020 13:18 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud budete věnovat sedačce náležitou péči, vydrží vám dlouho jako nová Depositphotos
Na sedací soupravu při běžném úklidu zapomíná spousta lidí. Ovšem pokud chcete, aby i po letech vypadala stále krásně, je potřeba jí věnovat pravidelnou péči.

Aby vaše sedačka vydržela co nejdéle v dobrém stavu, je potřeba ji pravidelně vysávat a čistit, a to bez ohledu na to, zda máte sedačku koženou, či s látkovým potahem.

Pečlivě zvažte výběr sedačky

Na údržbu sedačky je potřeba myslet ještě před tím, než si ji pořídíte. Již při výběru myslete na to, jakou péči vyžaduje ten který materiál. Ekokůže například nepropustí tekutiny, nicméně škrábance jí dají pořádně zabrat a udrží se na ní i všemožné malůvky od dětí. Látková sedačka je zase odolnější vůči odření, nicméně tekuté skvrny jsou její slabina. Kůže pak oproti čalounění vyžaduje zcela specifickou péči.

Pokud tak máte doma děti nebo domácí mazlíčky, asi nejlepší volbou bude sedačka se snímatelným potahem, který můžete jednou za čas zkrátka sundat a celý vyprat. Zvolit můžete také povrch s funkcí aquaclean, což je látka, která zabrání vsáknutí tekutiny do potahu, a tak stačí mokré skvrny jen setřít hadříkem.

Péče o čalouněnou sedačku

Pokud jste zvolili čalouněnou sedačku, bude péče o ni o něco snazší než v případě sedačky kožené. Co se týče pravidelné údržby, měli byste sedačkou alespoň jednou týdně pořádně vysát. Tím ze sedačky odstraníte drobky z jídla, větší částečky prachu a další nečistoty, které se na sedačku mohou dostat.

Kromě toho je však dobré věnovat údržbě minimálně jednou za půl roku více úsilí a sedačku pořádně vygruntovat. Pokud máte sedačku se snímatelným potahem, máte vyhráno, stačí, když potah sundáte a vyperete. Jinak se pusťte do čištění pomocí speciální pěny, kterou do sedačky šetrně zapracujete kartáčkem, necháte působit a poté vysajete.

Jednou za půl roku je dobré sedačku taky naimpregnovat. K tomu stačí jen nanést na sedačku speciální impregnační sprej. Impregnace může ochránit sedačku před skvrnami, odpuzuje vodu a také chrání před vyblednutím barev.

Jak na kůži

Kožená sedačka vám může oproti čalouněné vydržet mnohem déle a o dalších výhodách kožených sedaček se můžete dočíst zde. Kůže ale také vyžaduje důkladnější péči. Coby běžný úklid je potřeba jednou týdně sedačku setřít vlhkým hadříkem, který namočíte ve vodě s čisticím přípravkem na kůži. Při této očistě se zaměřte hlavně na namáhaná místa, jako jsou opěrky a područky.

Alespoň jednou za měsíc je dobré kompletně celou sedačku ošetřit krémem nebo speciální pastou určenou na ošetření kožených sedaček. Na tomto místě se raději nesnažte ušetřit tím, že použijete obyčejný kuchyňský olej či sádlo, sedačku byste si tak mohli jen zničit.

Nakonec je, stejně jako v případě čalouněné sedačky, potřeba alespoň jednou za půl roku sedačku naimpregnovat. Před samotnou impregnací je potřeba sedačku opět setřít vlhkým hadříkem a odstranit případné skvrny. Až poté impregnaci jemně rozetřete krouživými pohyby po celé ploše sedačky a nakonec sedačku ještě přetřete suchým hadříkem do sucha.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít