Pokud nechcete kupovat novou vanu, zrenovujte si starou. Dopřát jí můžete i barevný kabát

 Dům 
07. ledna 2021 17:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zrenovování vany vyjde levněji než pořízení nové Pixabay
Pokud se u staré vany rozhodnete změnit obklady, není třeba bourat hned i obezdívku. Když se však rozhodnete vyměnit i vanu, větším stavebním úpravám se už nevyhnete. Než se pro rozsáhlý zákrok rozhodnete, zvažte, zda by nestačilo původní vanu jen zrenovovat.

Renovaci vany můžete nechat odborníkům, ale bude vás to stát nemalé peníze. Pokud jste šikovní, zvládnete to i svépomocí.

Renovace akrylátových van

Nejjednodušší je renovace akrylátových van, opravit však jdou i vany smaltované nebo mramorové. Pro každý z těchto materiálů se prodávají opravné sady. Nejvíce náchylná na poškození je vrchní vrstva akrylátu, smalt zase mohou poškodit padající předměty. Akrylát můžete poničit nevědomky i sami, třeba tím, že při čištění použijete agresivní čistidla. Poškození způsobuje také vodní kámen, který se tvoří na vnitřním povrchu van a vytváří nevzhledné skvrny.

Někdy stačí jen důkladná očista

Často není renovace vany vůbec nutná, postačí ji jen důkladně vyčistit. Například na skvrny od vodní rzi lze v obchodě pořídit speciální čisticí přípravky, které nejsou agresivní. Můžete vyzkoušet i lidové metody, například citronovou šťávu či ocet. Ať už zvolíte jakýkoliv přípravek, rozetřete jej po vnitřku vany hadříkem nebo houbičkou a nechejte dostatečně dlouho působit, poté důkladně opláchněte. Postup můžete opakovat až do dosažení potřebného výsledku. 

Použijte opravný set

Renovace vany bude nezbytná, jestliže selžou všechny lidové metody i chemie. Pro tento účel je vhodný opravný set – retušovací sada. S pomocí opravného setu opravíte drobné trhliny a jiné porušení vnitřní části akrylátové vany.

Poškozená místa je nutné nejprve vybrousit a poté doplníte akrylát. Následuje přebroušení a vyhlazení. Povrch akrylátové vany bude opět vypadat jako nový. Když provádíte renovaci vany pomocí opravného setu, je třeba v koupelně dostatečně větrat.

Pokud přistupujete jen k lokální opravě vany, naneste materiál štětcem nebo válečkem jedním směrem. Hmota se tak rozlije, jak má. Prodleva mezi první a druhou vrstvou musí být delší jak jedna hodina a potom proveďte třetí nátěr. Před nátěrem je důležité vnitřní povrch vany důkladně odmastit a opravovanou plochu přebrousit smirkovým papírem. Po broušení musíte povrch vany opět důkladně vyčistit od odpadu vzniklého broušením. Na miniaturní opravy můžete použít korekční pero. 

Větší plochy vyžadují preciznost

Na nátěr větší plochy je vhodné použít hustý, měkký váleček. Pracujte trpělivě a precizně. V případě použití štětce je třeba volit pouze takový, který nepouští vlas. Materiál dobře roztírejte a snažte se nanášet po celé ploše rovnoměrnou vrstvu.

Změna barvy vany

Jestli vás nudí klasická bílá barva, lze vaně dopřát i barevný kabátek. Můžete si nechat namíchat i barevný odstín na míru. Barevné vany jsou praktické, skvrny na nich totiž nejdou vidět tak moc jako na bílém povrchu. Dále čtěte: Jak vyčistit zašlou vanu? Pomáhá ocet, soda, ale třeba i grep.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008