I když nejste v domácnosti moc velký kutil, štukování zvládnete. Stačí znát základní pravidla

 Dům 
10. ledna 2021 14:00 / Marie Popelková
  10
📷
5 fotografií v galerii
Štukování zvládnete i sami Depositphotos
Štukování zvládnete i sami, aniž byste museli využívat služeb firmy. Stačí znát základní pravidla, používat k tomu určené nářadí a koupit si správnou směs na štukování. Štukování je metoda úpravy omítky v novostavbách, při rekonstrukci v interiérech a při úpravách zdí. Štuková omítka je směs písku a vápna.

Písek musí být velmi jemný. Do některých směsí se přidává cement nebo sádra. Směs se nanáší na napenetrované zdi. Po ztvrdnutí je pevná, ale křehká. V minulosti se vytvářely i plastické ozdoby, reliéfy, štíty ze štuku a tyto plastiky zdobily kostely, zámky a bohaté měšťanské domy. 

Příprava stěn

Štukování začíná přípravou místnosti. Důležité je vyklidit všechno, co by vám překáželo. Následně se musí připravit samotné zdi. Musíte oškrábat starý štuk, odstranit malbu a tapety. Staré tapety sundáte jen velmi těžko, ale pomůžete si, když je namočíte. Oškrábané zdi umyjete a odmastíte. Jinak by se nový štuk nanášel těžko a mohl by opadat.

Na penetraci spousta lidí zapomíná

Penetrace je důležitá. Napenetrované zdi nechejte důkladně vsáknout a zaschnout. Nanesení penetrace na zeď před malováním vám sjednotí savost, zpevní a zvýší přilnavost povrchu. Barva nanesená na penetraci vypadá lépe a slouží déle.

Štukování

Štukovou směs rozmíchejte v nádobě podle návodu ve správném poměru. Směs se nejlépe vymíchává do hladka pomocí míchacího nástavce na vrtačku.

Začněte nejprve na stropě. Malým natahovákem rozetřete štuk po okrajích stropu a poté velkým natahovákem roztíráte štukovou směs po celém stropu. Natahujte tenkou vrstvu, protože jinak by vám štuk ze stropu spadl. Štuk se musí do stropu vtlačit a teprve poté uhlazovat do ztracena. Když štuk zavadne, můžete natáhnout druhou vrstvu. Ta musí být rozetřená do hladka bez vyboulenin a prasklin.

Jakmile štuk začne světlat, je připraven na rozmytí. To proveďte pomocí filcového hladítka. Je nutné věnovat rozmývání péči, abyste štuk neodstranili a nemuseli ho natahovat znovu.

Štukování zdí je jednodušší, ale postup je stejný jako při štukování stopu. Odspodu natáhněte natahovákem dlouhý pás a vytahujte jej co nejvýše. Takto postupujte po celé zdi a po zaschnutí štuk rozmyjte. Jakmile je štuk natažený, rozmytý a zaschlý, můžete zdi vymalovat barvou. Dále čtěte: Jak na škrábání před malováním.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve