Cantuccini s mandlemi
Ostatní
10. dubna 2016 21:01
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Cantuccini jsou italské sušenky, které jsou výborné k čaji i ke kávě. / Internet
Cantuccini jsou věhlasné toskánské sušenky, které si můžete napéct do železné zásoby. Neobsahují žádný tuk, nemá se v nich co kazit. Při vhodné příležitosti je pak můžete vytasit, smočit v dobrém dezertním víně a překvapit tak návštěvu hbitou pohotovostí a nevšedním dezertem.
SUROVINY
150 g neloupaných mandlí
150 g hladké mouky
60 g celozrnné hladké špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
2 vejce
130 g světlého třtinového cukru
10 g medu
1 lžíce pomeračového (Grand Marnier) nebo mandlového (Amaretto) likéru
1 lžíce pomerančové kůry
olej na pomazání rukou
POSTUP
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj mandle a dáme do předehřáté trouby péct na 5 minut, aby se mandle lehce zbarvily a rozvoněly. Po upečení necháme plech i s papírem vychladnout. Mouky smícháme s práškem do pečiva a solí. Přidáme mandle.
Vejce metličkou prošleháme s cukrem, medem, likérem a pomerančovou kůrou.
Suchou a tekutou směs v misce smícháme, vznikne lepivé těsto. Necháme 15 - 30 minut odpočinout. Troubu opět předehřejeme na 180 °C.
Ruce si zlehka potřeme olejem, těsto rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme váleček o průměru asi 5 cm. Přeneseme je na plech a rukou je lehce vytvarujeme a zploštíme. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
Upečené válečky dáme vychladnout na mřížku a poté nakrájíme na plátky zhruba 0,5-1,5 cm široké. Ty opět naskládáme na plech, pokud je potřeba, použijeme nový kus pečicího papíru a dáme na 5 minut péct, aby sušenky ztvrdly a vysušily se. (Po pěti minutách pečení jsou sušenky tvrdší a suché, ale dají se jíst i bez namáčení. Pokud chceme sušenky opravdu tvrdé, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme až 10 minut. Dáváme pozor, aby se nespálily.)
SUROVINY
150 g neloupaných mandlí
150 g hladké mouky
60 g celozrnné hladké špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
2 vejce
130 g světlého třtinového cukru
10 g medu
1 lžíce pomeračového (Grand Marnier) nebo mandlového (Amaretto) likéru
1 lžíce pomerančové kůry
olej na pomazání rukou
POSTUP
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj mandle a dáme do předehřáté trouby péct na 5 minut, aby se mandle lehce zbarvily a rozvoněly. Po upečení necháme plech i s papírem vychladnout. Mouky smícháme s práškem do pečiva a solí. Přidáme mandle.
Vejce metličkou prošleháme s cukrem, medem, likérem a pomerančovou kůrou.
Suchou a tekutou směs v misce smícháme, vznikne lepivé těsto. Necháme 15 - 30 minut odpočinout. Troubu opět předehřejeme na 180 °C.
Ruce si zlehka potřeme olejem, těsto rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme váleček o průměru asi 5 cm. Přeneseme je na plech a rukou je lehce vytvarujeme a zploštíme. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
Upečené válečky dáme vychladnout na mřížku a poté nakrájíme na plátky zhruba 0,5-1,5 cm široké. Ty opět naskládáme na plech, pokud je potřeba, použijeme nový kus pečicího papíru a dáme na 5 minut péct, aby sušenky ztvrdly a vysušily se. (Po pěti minutách pečení jsou sušenky tvrdší a suché, ale dají se jíst i bez namáčení. Pokud chceme sušenky opravdu tvrdé, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme až 10 minut. Dáváme pozor, aby se nespálily.)
Kam dál?