Vajíčka slimáků nejsou vidět na první pohled. Nezničíte-li je, bude se vaše zahrada plzáky hemžit hned zjara

 Zahrada 
01. listopadu 2020 08:43 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slimáci se dokáží množit neskutečně rychle Depositphotos
O tom, že jsou slimáci schopni během pár dní zničit celou zahradu, není potřeba dlouze diskutovat. Během léta se s nimi každý snaží vypořádat po svém, ovšem po sezoně už je řeší málokdo. Když už není co zničit, obvykle nám přestanou tolik vadit. Jenže tihle malí slizcí nenechavci nám možná přichystali ještě další překvapení.

Slimáci jsou jedním z nejvíce nepříjemných a hlavně nezvaných obyvatel našich zahrad. Neunikne jim salát, spasou jahody, ale nevyhnou se ani okrasným květinám. Rozmnožují se neuvěřitelně rychle a plzák španělský, který se k nám dostal náhodně v 90. letech minulého stoleltí, u nás dokonce ani nemá přirozeného nepřítele.

Likvidace slimáků by měla být nejintenzivnější od začátku sklizně do konce léta, tedy zhruba od května do července. Pozdější likvidace s sebou totiž přináší další slimáčí zbraň, a tou jsou vajíčka, která při mírné zimě vydrží až do jara.

Množí se velmi rychle

Nejvíce nebezpečný je plzák španělský. Nemá u nás přirozeného nepřítele a nebezpečný je pro něj tudíž jen nedostatek vody. Vajíčka klade jednou do roka, a to v druhé polovině srpna a v září. Jeden slimák je schopen naklást až 200 vajíček, která při mírnější zimě přežijí a líhnou se na jaře většinou začátkem dubna. Jak se slimáků v sezoně zbavit, jsme radili zde.

Jak se vajíček zbavit

Při tuhé zimě si můžete být téměř jisti, že vajíčka plzáků vymrznou. Ovšem v posledních letech nejsou zimy tak mrazivé a vajíčka plzáků španělských bezpečně přezimují do jara. Vajíčka můžete nalézt na prázdných záhonech, ale i v okrasném trávníku, pod mulčem nebo v kompostu. Proto se doporučuje půdu před zimou prokypřit, čímž zlikvidujete jak vajíčka slimáků, tak i jejich skrýše. Můžete je ale i shromáždit na talířku a nabídnout ptákům. Zahradu rovněž pečlivě ukliďte, vyhrabejte zbytky spadaného listí a zamezte tak slimákům vytvořit si úkryt.

Po zimě řádně ukliďte

V rámci prevence začněte s bojem proti slimákům hned první hezké dny na jaře. Po zimě zahradu ukliďte, zbavte se starého listí a trávy a prohlédněte mulčovací kůru. Vyházejte všechno složené dříví, které jste v rohu zahrady spíš odložili, než že byste měli v plánu ho jakkoliv využívat. Může to být dobrý úkryt nejen pro slimáky. Na okraje trvalkových nebo zeleninových záhonků zasaďte rostliny, které slimáci nesnáší, jako například orlíček, kontryhel, zvonek, řeřichu a podobně. I dlouhá tráva může přilákat slimáky, sekejte ji proto pravidelně.

Bojovat začněte hned na jaře

Příští rok nečekejte na to, až vám plzáci sežerou půlku zahrady. S jejich vypuzováním začněte dřív, než je začnete registrovat. Proti slimákům je nejlepší bojovat pomocí návnad, a to ideálně takových, které mají účinnou látku přírodního původu. Například přípravek s obsahem fosforečnanu železitého je účinný dlouhodobě, jelikož je odolný vůči zálivce a dešti.

TIP: Připravte slimákům skrýš, která bude sloužit k vašemu prospěchu. Vyberte na zahradě stinné místo a umístěte do něj prkno. Pod prkno vložte mokrý hadr, který pravidelně vlhčete. Jakmile se pod prkno začnou slimáci slézat, je jisté, že brzy nastane jejich invaze. V tu chvíli je načase proti nim začít aktivně bojovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít