Využijte krtince pro výsadbu. Jde o skvělou a kvalitní půdu

 Zahrada 
17. března 2021 08:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přítomnost krtka znamená kvalitní a vitální půdu Pixabay
Krtince všude, kam se podíváte. Také se vám během zimy vyřádil na vaší zahradě krtek? Vyžeňte jej dříve, než začne pěstitelská sezona.

Asi každý jako dítě miloval kreslenou postavičku krtečka. Jenomže toho živého nemají v oblibě zvláště zahrádkáři. Vystrnadit jej bývá obtížné. Krtek je totiž chráněný, takže mu nesmíte ze zákona nijak ublížit. A zkušení pěstitelé z jeho návštěv dokáží i těžit.

Není až tak na škodu

Pokud se vám na zahradě objeví krtek, svým způsobem můžete být spokojeni. Krtek se totiž zabydluje tam, kde je kvalitní půda kypící životem. Tedy dostatkem hmyzu, kterým se živí. Nepohrdne však ani škůdci v podobě myší. Zkrátka, co uvízne v jeho stovky metrů dlouhých chodbách, to už jen tak nepustí. Za den toho spořádá tolik, co sám váží. Krtek díky svému rytí pomáhá prokypřovat půdu, čímž na jednu stranu přispívá k redukci plevele, na druhou stranu ale může poškodit mladé kořínky již vámi zasazených rostlinek. Vzrostlé rostliny už by svým hrabáním ohrozit neměl.

Využijte krtince

Využít na své zahradě můžete i kopečky hlíny, které krtek po své návštěvě nechává. Jde totiž o velmi kvalitně propracovanou zeminu zbavenou zárodků plevele. A to byste tedy byli doslova hloupí, pokud byste ji nevyužili na své zahradě. Takže je nerozkopávejte, ale naberte do kbelíku a použijte na pěstování rostlin. A navíc pozor. Pokud budete krtince zašlapávat, tím více jich bude krtek vytvářet. Jde totiž o to, že ho tímto krokem připravujete o přívod vzduchu do jeho chodeb.

Jak vypudit krtka

Krtci mají velmi dobře vyvinutý sluch a čich, které kompenzují špatný zrak. Proto byste měli tyto jeho citlivé smysly využít i v případě, že se jej chcete zbavit.

Větrníky

To, co krtkům opravdu vadí, je hluk. Proto využijte různých plašičů, které si můžete koupit nebo vyrobit doma. Nastražte plašičky, například větrníky z PET lahve, které zapíchnete do země. Vibrace krtka vyplaší.

Plašička z lahve

Skvělou službu udělají i obyčejné skleněné lahve. Zbavte je dna a zapíchněte krtkovi do chodby. Jakmile začne hrdlem pronikat vítr, bude se zvuk nepříjemně rozléhat chodbami.

Pasti

Do chodbičky můžete vložit také zakoupenou past a do ní krtka chytit. Stačí jej pak odnést pryč ze zahrady. Abyste zvýšili šanci, že se chytí, můžete dovnitř aplikovat speciální gel, který jej svou vůni naláká. 

Co mu nevoní 

Využít můžete také citlivý čich krtka a vysadit na své zahradě rostliny, které mu opravdu nevoní. K takovým přírodním odpůzovačům patří afrikány, řebčík královský nebo pryšec skočcový. Ten umí vypudit i dalšího škůdce, jakým je hraboš. Jak jej vypudit ze zahrady, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008