Obyčejný cukr má v domácnosti mnoho využití. Použijte jej k praktickým účelům

 Ostatní 
18. března 2021 11:17 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Cukr se může stát vaším pomocníkem v domácnosti Depositphotos
Rafinovaný cukr většinou nechybí v žádné domácnosti. Můžete si s ním občas osladit čaj, ale jeho nadbytečný příjem se vám může vymstít. Přispívá k nadváze, kazí chrup a také se na něm můžete stát snadno závislými. Omezte veškerou konzumaci cukru na minimum a raději ho použijte k praktickým účelům. Inspirujte se.

Cukr nemusí být pouze váš nepřítel, po kterém přiberete několik kilogramů, ale může se stát i užitečným pomocníkem. Využijete ho zejména k různým fíglům v domácnosti. Pomocí cukru můžete vyživit rostliny a zbavit oblečení skvrn.  

Čerstvé plísňové sýry a pečivo

Některé potraviny nemají takovou trvanlivost, jakou bychom si přáli. V jednom dni si koupíte pečivo a druhý den už ztrácí svoji čerstvost. Málokomu se chce chodit na nákup jídla denně. Proto vyzkoušejte fintu s cukrem. Pečivo uložte do uzavíratelných nádob. Vhoďte do nich několik kostek cukru a rohlíky vydrží o něco déle čerstvé. Stejný fígl můžete provést i s plísňovými sýry.

Zelené skvrny na oblečení z trávy

Sedáte si rádi do trávy, když svítí slunce? Jde o příjemnou relaxaci, ale když se vrátíte domů a vysvlečete si oblečení, mohou vám zkazit náladu skvrny z trávy. Nemusíte zoufat, protože se jich můžete zbavit velmi snadno.

Pomůže vám cukr, jehož enzymy pomáhají štěpit sloučeniny chlorofylu, který je přítomný v trávě. Smíchejte teplou vodu s cukrem. Měla by vám vzniknout hustá kašička, kterou následně naneste pouze na zelené skvrny. Nechte ji zhruba dvě až tři hodiny působit a poté oblečení vhoďte do pračky.

Výživa pro řezané květiny

Řezané květiny navozují v domě příjemnou atmosféru. Potíž je v tom, že většina z nich ve váze příliš dlouho nevydrží. Za pár dní většinou uvadnou. Můžete jim však prodloužit životnost alespoň o několik dní. Nachystejte si půl litru vody. Dejte do ní dvě čajové lžičky cukru a jednu lžíci octa. Roztok důkladně promíchejte a dejte do něj květiny. Sloučeniny glukózy, které cukr obsahuje, vyživí stonky rostlin a ocet zlikviduje množící se bakterie.

Odolná špína na rukou

Zašpinili jste si při práci na zahradě nebo v domácnosti ruce, ale mýdlo vám nepomáhá? Smíchejte lžíci olivového oleje s moučkovým cukrem. Vznikne vám hustá pasta, se kterou si snadno umyjete ruce. Přečtěte si také, jak na zahradě využít kávovou sedlinu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47