Prorůstání mechu v trávníku má několik příčin. Zamezte jeho dalšímu šíření

 Zahrada 
18. března 2021 12:45 / Veronika Prášilová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Jaro volá do zahrádky, po zimě je v ní spousta práce Depositphotos
Dojem z hezkého trávníku narušuje mech, který často prorůstá pod stromy nebo v tmavých zákoutích. Jeho vznik však podporuje i časté mulčování trávníku nebo sekačka nastavená na příliš nízký pokos. Ať už jsou příčiny jakékoliv, jaro je ideální dobou na ošetření trávníku k omezení růstu mechů.

Co předchází vzniku mechu a jak zabránit jeho růstu, se dozvíte na následujících řádcích.

Prozkoumejte mech

Zkušení zahrádkáři se shodnou na tom, že když se v trávníku objeví mech, je něco špatně. Buď je problém přímo v půdě, nebo jste o trávník špatně pečovali. Je vypozorováno, že pokud je mech vzpřímený, je půda pod ním suchá a překyselená. Pokud se mech naopak plazí a má zelenou či zelenožlutou barvu, je to známkou špatně propustné půdy. O špatné údržbě trávníku zase vypovídá mech, který se kumuluje do hustých polštářků. Nejčastějším problémem vzniku tohoto jevu je, že je sekačka nastavená na sečení pod tři centimetry.

Brzděte s mulčováním

Dalším problémem bývá mulčování posečené trávy, tedy její ponechání v trávníku a pozvolný rozpad. V takovém trávníku vzniká plsť. Pokud je jí hodně, dlouhodobě trávník dusí a způsobuje jeho překyselení. V takovém prostředí se pak začíná dařit mechorostům. Není to otázka jedné sezony, ale za pár let byste se se svým trávníkem už nedomluvili. Čtěte také: Pusťte se do revitalizace trávníku po zimě. Využít můžete i krtince.

Jak si poradit s mechem

Ať už je původ jakýkoliv, právě jaro je vhodné období pro boj s mechem. Ideální je vyhrabat jej hráběmi s ostrými železnými hroty, vhodnější variantou jsou pak vertikutační hrábě nebo motorový vertikutátor. Poté je dobré trávník ošetřit buď komerčně vyráběnými přípravky určenými jako prevence výskytu mechu na trávníku, anebo si můžete sami připravit podobnou směs, kdy smícháte tři díly síranu amonného a jeden díl zelené skalice. Směs je vždy potřeba dobře promíchat a aplikovat v dávce tři až šet kilogramů na sto metrů čtverečních. Takto ošetřený trávník je chráněný během hlavní sezony až do podzimu a ideální doba ošetření je v dubnu nebo květnu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod