Vypěstujte si doma čerstvou jarní cibulku nebo nať. Je to snadné

 Ostatní 
28. března 2021 10:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mladá cibulka je plná vitaminů Pixabay
Jestli se už nemůžete dočkat, až se v obchodech objeví čerstvá jarní cibulka, není nic jednoduššího, než si ji vypěstovat. Jde to dokonce i doma.

Na talíři vypadá skvěle, dodá jídlu pikantnost, přesto ale není natolik silná jako cibule nebo cibulová nať, takže ji snesou i děti. Jarní cibulka je prostě velice oblíbený druh zeleniny. Kromě toho je velmi jednoduchá a nenáročná na pěstování. Cibulka vám může růst klidně na parapetu a celoročně. 

Stále po ruce

Jarní cibulka je výborným antioxidantem, který se hodí pro celkovou očistu organismu. Stejně tak je vhodná i pro posílení imunity, podpoře dobrého zraku nebo k udržení zdravého srdce a kostí. Jak si ji tedy co nejefektivněji a nejrychleji vypěstovat? 

Potřebujete

  • skleněnou nádobu 
  • vodu
  • odřezky jarní cibulky

Postup

Odřízněte konce cibulek i s kořínky. Ty vložte do skleněné nádoby tak, aby kořeny byly ponořené ve vodě. Sklenici postavte na parapet. Už za několik dní můžete zpozorovat nové čerstvé výhonky. Ty pak porostou velmi rychlým tempem. Vodu pravidelně kontrolujte, případně dolévejte, aby byly kořeny vždy ponořené. Jakmile mají výhonky zhruba 12 cm, máte na výběr ze dvou možností. Buď cibulku přesadit do zeminy a nebo ji dál pěstovat ve vodě a podle potřeby si odříznout tolik, kolik budete aktuálně potřebovat. Cibulky vám zase porostou dál. Tento způsob pěstování můžete použít i u dalších druhů zeleniny, o nichž jsme psali zde

Čerstvá nať

Vypěstovat si můžete nejenom jarní cibulku, ale také čerstvou cibulovou nať. Ta se hodí nejenom k přizdobení hotového jídla, ale také do pomazánek.

Potřebujete

  • PET láhev
  • ostrý nůž
  • piliny
  • malé žluté cibulky
  • vodu

Postup

V první řadě si namočte dřevěné piliny na dvě hodiny do vody. Piliny totiž budou sloužit k zadržování vlhkosti. Mezitím si z plastové láhve odřízněte vršek a celou ji ještě rozřežte na dvě poloviny. Z cibulek seřízněte zaschlé části vršků. Do části plastové láhve, která má dno, nasypejte namočené piliny a na ně vyskládejte cibulky kořínky dolů. Přiklopte druhou částí plastové láhve a postavte na světlé a teplé místo. Ideálně na parapet. Piliny udržujte stále vlhké. Zhruba za tři dny se vám objeví první zelené výhonky. A už za pár dnů můžete sklízet první zelenou nať.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008