BARF strava aneb návrat k přirozené syrové potravě. Jaké má pro psa výhody?

 Mazlíčci 
07. dubna 2021 18:06 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
BARF strava je zdraví prospěšná pro vašeho psa Depositphotos
Pojmem BARF nebo také barfování se označuje určitý způsob výživy, kdy je psovi či jinému domácímu zvířeti podávána jemu přirozená syrová potrava, jako je maso, kosti, a zelenina. V současně době stále více majitelů psů přechází na BARF, a to kvůli značným zdravotním přínosům a jiným výhodám. Proč byste měli začít s barfováním i vy?

Akronym BARF se interpretuje mnoha způsoby, nejčastěji však jako Bones And Raw Food (kosti a syrová potrava) nebo z němčiny Biologisch Artgerechte Rohe Futerung (biologicky vhodná syrová výživa). Jedná se tedy o navrácení k přírodě, k tomu nejpřirozenějšímu způsobu krmení psů. Strava je složená z masa, vnitřností, kostí, zeleniny, ovoce a bylin.

Kdy začít s BARF

Nejvhodnější je pochopitelně začít rovnou u štěňátka. Spousta lidí však nemá tu možnost, například kvůli časovým možnostem. Je pochopitelné, že pokud se rozhodnete pro barfování, přípravou pokrmu pro vašeho pejska strávíte mnohem více času, než kdybyste mu nasypali granule.

Pokud začínáte později nebo máte již dospělého psa, je vhodné se poradit se svým veterinářem, v jakém poměru má podávat kosti a syrové maso, stejně tak jako zda přejít rovnou ze dne na den na BARF nebo půl na půl s klasickými granulemi. Obecně platí pravidlo, že čím později začínáte s BARF, tím byste měli přechod prodloužit, než se dostanete k čisté syrové stravě.

Výhody BARF stravy

Barfováním posílíte zdraví a imunitu vašeho psa. Výhod je celá řada. 

  • Omezení tvorby zubního kamene: díky tomu, že pes ohryzává a žvýká větší kusy potravy a tvrdých kostí, si čistí zuby i dáseň.
  • Zdravá a lesklá srst: přirozená strava má pochopitelně blahodárný účinek na srst a kůži psů.
  • Úbytek parazitů: je dokázáno, že žaludeční šťávy psů, kteří jsou krmeni přirozenou stravou, mají mnohem nižší pH hodnoty, než tomu je psů, kteří dostávají granule. Díky tomu mají psi mnohem odolnější zažívání vůči parazitům.
  • Méně exkrementů: majitelé rozhodně ocení, že budete při venčení vyhazovat zhruba o 2/3 menší pytlík s exkrementy. Je tomu tak z toho důvodu, že BARF stravu psi z velké většiny stráví, oproti tomu granule jsou plné obilovin a jiných plnidel, které trávicím traktem psa pouze procházejí.
  • Nižší riziko torze žaludku: je známo, že by měl být pes po nakrmení minimálně 1 až 2 hodiny v klidu a trávit, aby nedošlo k přetočení žaludku. Zejména pokud je krmen granulemi, které v žaludku nabobtnají. Oproti tomu BARF strava v žaludku svůj objem nezvětší, a navíc je strávena cca 3krát rychleji než granule.
  • Méně pachů: díky přirozené stravě bude váš mazlíček méně zapáchat. Tím je myšleno snížení zápachů exkrementů, zápachu z úst nebo střevních plynů. Dále čtěte: Nepodceňujte kašel, může signalizovat i vážnou chorobu. Kdy zpozornět?
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod