Ne všechna zelenina či ovoce patří do lednice. Některým druhům chlad vysloveně škodí
Existují potraviny, kterým chlad vysloveně škodí. Porušuje totiž jejich strukturu i chuť. Víme, na co si dát obzvláště velký pozor.
Banány
Banány v lednici do pár hodin zčernají. Chlad jim totiž vůbec nesvědčí. Raději je nechte v míse v kuchyni či obýváku, nebo dejte do špajzu. Platí tu jednoduché pravidlo – čím nižší pokojová teplota, tím déle vydrží banány krásně žluté.
Citrusy
Ani pomeranče, grepy, citrony či limetky si v chladu nelibují. V lednici totiž jejich kůra rychle vysychá. Citrusy tím ztrácejí svou typickou chuť, vůni i cenné vitaminy. Dejte je raději do ošatky – stejně jako banány nebo jablka.
Rajčata
Rajčatům se nejlépe daří ve spíži v proutěném košíku. Pokud je dáte do lednice, narušíte jejich vnitřní strukturu. Kvůli tomu přestanou dozrávat a vy přijdete o plnou chuť plodů. Chladem se změní i konzistence rajčat – bývají rozměklá, mdlá a moučnatá.
Cibule
Ukládáte cibuli do lednice z obavy, aby vám nezplesnivěla? Přesně to s ní ale zima a vlhkost udělají. Cibulky a šalotky uchovávejte raději společně s bramborami a česnekem – na suchém a ideálně temném místě. Vlhko a přímé sluneční paprsky cibulovinám nesvědčí.
Brambory
Také brambory skladujte na suchém a chladném místě. Nejlepší je pro ně sklep. Pokud ho nemáte, vložte brambory v prodyšném košíku do spíže. Lednici se ale určitě vyhněte obloukem. Zima rozkládá v bramborách škrob, což má za následek výraznou změnu chuti i konzistence. Brambory chladem zesládnou. Pokud vám jídlo v lednici často plesniví, zřejmě děláte některou z chyb při skladování, o kterých jsme psali zde.