Ne všechna zelenina či ovoce patří do lednice. Některým druhům chlad vysloveně škodí

Rajčatům ani citronům lednice nesvědčí
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
05. dubna 2021 08:39 / Pixabay
  1   0
Snad každá lednice má ve spodní části šuplík na ovoce a zeleninu. Pokud si ale myslíte, že do něj lze dát cokoliv, jste na omylu. Existují totiž druhy, které je třeba od lednice držet co nejdál.

Existují potraviny, kterým chlad vysloveně škodí. Porušuje totiž jejich strukturu i chuť. Víme, na co si dát obzvláště velký pozor.

Banány

Banány v lednici do pár hodin zčernají. Chlad jim totiž vůbec nesvědčí. Raději je nechte v míse v kuchyni či obýváku, nebo dejte do špajzu. Platí tu jednoduché pravidlo – čím nižší pokojová teplota, tím déle vydrží banány krásně žluté.

Citrusy

Ani pomeranče, grepy, citrony či limetky si v chladu nelibují. V lednici totiž jejich kůra rychle vysychá. Citrusy tím ztrácejí svou typickou chuť, vůni i cenné vitaminy. Dejte je raději do ošatky – stejně jako banány nebo jablka.

Rajčata

Rajčatům se nejlépe daří ve spíži v proutěném košíku. Pokud je dáte do lednice, narušíte jejich vnitřní strukturu. Kvůli tomu přestanou dozrávat a vy přijdete o plnou chuť plodů. Chladem se změní i konzistence rajčat – bývají rozměklá, mdlá a moučnatá.

Cibule

Ukládáte cibuli do lednice z obavy, aby vám nezplesnivěla? Přesně to s ní ale zima a vlhkost udělají. Cibulky a šalotky uchovávejte raději společně s bramborami a česnekem – na suchém a ideálně temném místě. Vlhko a přímé sluneční paprsky cibulovinám nesvědčí.

Brambory

Také brambory skladujte na suchém a chladném místě. Nejlepší je pro ně sklep. Pokud ho nemáte, vložte brambory v prodyšném košíku do spíže. Lednici se ale určitě vyhněte obloukem. Zima rozkládá v bramborách škrob, což má za následek výraznou změnu chuti i konzistence. Brambory chladem zesládnou. Pokud vám jídlo v lednici často plesniví, zřejmě děláte některou z chyb při skladování, o kterých jsme psali zde.

Marie Popelková | inStory.cz
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Žhavý tip na zářijovou dovolenou. Klid, pohoda a vynikají jídlo je tady samozřejmostí

Věda & Vesmír

Vědci mají ambiciózní plán. Jedna biologická firma se chystá pomocí nových technologií vzkřísit...

Bydlení

Podzim je ideální čas na stavbu skleníku. Díky němu se budete z bohaté úrody těšit dříve

Zavřít reklamu