Boj se slimáky. Rady a tipy, jak na ně konečně vyzrát

 Zahrada 
04. dubna 2021 08:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slimáci jsou schopni zlikvidovat saláty za pár hodin Depositphotos
Mezi nezvané hosty na vaší zahradě patří slimáci a plzáci. Zbavit se jich je běh na dlouhou trať a vyžaduje od vás trpělivost a pečlivost. Nezatěžujte zahradu chemií a vyzkoušejte osvědčené rady.

Slimáci a plzáci jsou schopni během jedné noci zničit záhony s ledovým či hlávkovým salátem, kedlubnami, ředkvičkami, cuketami, zelím či okurkami. Sežerou vše zelené a zastavit je v jejich počínání je nadlidský výkon. Vytvořte jim na vaší zahradě podmínky, které se jim nebudou líbit.

Důležitá je prevence

Hromádky plevelu, vysoká tráva, nepořádek, odložená prkna a mnoho tmavých a vlhkých koutů v zahradě představuje pro slimáky ideální místo pro jejich úkryt. Na zahradě proto musíte udržovat pořádek. Boj se slimáky může být obtížný, když váš soused má místo zahrady hotovou džungli. Slimáci nemají rádi sucho. Zaručeně je přiláká vlhko. Rostliny zalévejte přímo ke kořenům a záhony udržujte bez plevele. Zalévejte ráno, protože večerní zalévání podpoří jejich aktivitu.

Ruční sběr

Den začněte sběrem slimáků. Ruční sběr slimáků patří k nejúčinnějším metodám, jak se zbavit slimáků na zahradě. Důležitá je pravidelnost a důkladnost. Na sběr slimáků se vydejte včasně z rána, po dešti, v noci s baterkou nebo za soumraku, když začínají vylézat. Musíte prohlédnout všechna tmavá, vlhká zákoutí, nadzdvihněte cihly, kameny, květináče a zaměřte se na kompost. Ten je rájem pro slimáky. Nasbírané slimáky okamžitě zlikvidujte. Pouhé házení přes plot, slimáky neodradí k jejich návratu. Za nejhumánnější způsob zabití je považováno jejich rozříznutí. Opravdu pomalou, ale bolestivou smrt jim připravíte, jestliže slimáky zasolíte. Méně drastický způsob je zalití slimáků horkou vodou. 

Vytvořte ochrannou bariéru

Kolem záhonů vytvořte ochrannou bariéru ze surovin, které slimákům znesnadní pohyb a znemožní kladení vajíček. Záhony obsypte pichlavým materiálem, vyšší vrstvou pilin, vápna či popela. Odradit je může také lógr z kávy. Nevýhodou této metody je krátkodobý účinek. Silný vítr či déšť vaši past brzy zničí. K výrobě překážky, kterou nedokážou slimáci přelézt, budete potřebovat minimálně 15 cm vysoký pech, jehož horní okraj bude zahnutý směrem od záhonu.

Lákavá past

Pivní past je jednou z nejrozšířenějších metod mezi zahrádkáři. Spodní část plastové láhve, která je zabudovaná v zemi a naplněná pivem, slimáka přiláká a následně usmrtí. Velkou nevýhodou této metody je, že vůně piva přiláká slimáky i od vašich sousedů. Dále čtěte: Jaro je vhodnou dobou pro založení živého plotu. Vyberte dřevinu, která se na vaši zahradu nejlépe hodí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47