Josta je keř obsypaný lahodnými a velmi zdravými plody, které si zamilujete

 Zahrada 
03. dubna 2021 09:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kříženec angreštu a rybízu s výhodami obou plodů Depositphotos
Na zahradě byste si ji nejspíše spletli s keřem angreštu. Aby ne, má polovinu jeho genetického základu. O tu druhou se postaral černý rybíz. Jejich zkřížením vznikla josta, která skvěle kombinuje ty lepší vlastnosti obou plodů.

Josta se pro své vlastnosti a snadné pěstování rychle usadila i v českých zahrádkách a věříme, že osloví i vás.

Keř, který nepíchá

Josta (Ribes nidigrolaria) byla vyšlechtěna na konci 70. let minulého století v bývalé Německé demokratické republice opylením květů černého rybízu pylem angreštu. Jedná se o nízký opadavý keř, který může v ideálních podmínkách dorůst výšky až dvou metrů. Příjemným faktem je jistě to, že keř josty nemá trny. Název Josta vznikl z německých názvů pro rybíz a angrešt, Johannisbeere ("Jo") a Stachelbeere ("Sta").

Jak josta chutná

Plody josty mívají podle kultivaru různou velikost od 1 do 3 centimetrů. Barva zralých plodů je v odstínech fialové a chuť připomíná kromě angreštu a černého rybízu často také kiwi, hrozny a borůvky. Je tedy rozhodně sladší než pro mnohé trpký černý rybíz, což ocení zvláště děti. Plody mají vysoký obsah vitaminu C a dalších prospěšných látek. V kuchyni se pak zužitkují stejně jako rybíz a angrešt, tedy do koláčů, dortů, džemů, kompotů a jiných zavařenin.

Bujný růst

Josta vyžaduje slunné a dobře vyhnojené stanoviště. Namnožit si ji můžete řízkováním na přelomu léta a podzimu, a to tak, že řízky volně zapíchnete do hlinitopísčitého záhonu, kde by měly do několika týdnů zakořenit. Půda by také měla být dostatečně vlhká a nevysychavá. Rostliny také můžete zakoupit v patřičných obchodech. Rozhodně se nedoporučuje pěstování ze semen, které nemůže zaručit spolehlivý výsledek. Keře rostou bujně jak do výšky, tak do šířky, proto jim na zahradě vymezte patřičný prostor.

Beze strachu o úrodu

Přirozených škůdců má josta velmi málo. Například mšice se na listech objevují zcela výjimečně v sezonách, kdy se přemnoží. Velkou výhodou josty je její odolnost vůči běžným chorobám, jako je například padlí. Za zmínku stojí také skutečnost, že ptáky plody josty téměř nezajímají, není tak nutné keře před nimi chránit. Čtěte také: Opravit vrzající postel není nic složitého, výsledek je přitom k nezaplacení.

Trpělivost se vyplácí

​Pokud se vám bude zdát, že v prvních letech sklidíte malou úrodu, nezoufejte a rozhodně se keřů nezbavujte, což je častý nešvar pěstitelů. S léty se totiž plodnost josty zvyšuje. Připočítáme-li k tomu rychlý růst, za několik let se budete moci těšit z velmi bohaté úrody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008