Jak udělat dětem na zahradě hřiště snů za pakatel

 Ostatní 
17. května 2021 16:40 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Písek není to jediné, co děti na zahradě milují Depositphotos
Rádí trávíte čas na zahradě, ale vaše děti se na ní nudí a nevědí, co mají dělat? To jednoduše změníte, když jim na zahradě vyčleníte místa s atrakcemi, na kterých se mohou vydovádět. Pořídit zahradní domek, klouzačku nebo houpačku vyjde na nemalou částku. Co takhle ale zapojit vlastní fantazii, použít materiály, které nic nestojí a pustit se do toho vlastními silami?

Děti milují objevování a mají nekonečné množství energie. Jakmile se nudí, začnou vymýšlet různé nezbednosti, u kterých nám rodičům často tuhne krev v žilách. S hřištěm, které jim ale vytvoříte u vás na zahradě, už se nikdy nudit nebudou.

Výhodou je, že když si postavíte hřiště, nebo jen některé jeho části u sebe na zahradě sami, utratíte minimum financí, něco nového se naučíte a s většinou jednotlivých atrakcí vám mohou pomoci i vaše děti. Což je pro ně další zábava, zážitek a čas strávený společně s vámi. Pojďme na to.

Domek z fazolí

Místo, kam se před okolním světem lze ukrýt, milují děti všech věkových kategorií. Nejjednodušší metodou, jak postavit dětem domek, je doslova nechat ho vyrůst. Určitě máte doma suché fazole, a pokud ne, kupte si balíček v krámě. Pak už jen zasaďte fazole do země do tvaru kruhu, zapíchněte ke každé fazoli proutek a všechny proutky nahoře svažte. Zalévejte a čekejte, až se vám začnou fazole po proutcích pnout. Brzy budou mít děti krásnou, živou a vzdušnou skrýš. Ovšem musíte je informovat, že syrové fazole, které jim na domku porostou, se nesmí jíst, jelikož jsou jedovaté. Pokud máte strach, že děti stejně ochutnají, kupte si semínka jiné popínavé rostliny.

Bludiště z proutí

Neroste někde ve vašem okolí vrba? Nebo nemáte ji přímo na zahradě? Vrbové proutky, nebo jakékoliv jiné mladé dlouhé proutky, které nemají po jarním střihu další využití, se perfektně hodí na bludiště nebo probíhací tunel či dráhu. Vytyčte si kolíky cestičku a postupně začněte odspodu proplétat kolíky živými proutky. Je to stejné, jako když se plete košík.

Houpačka na stromě

Pokud máte to štěstí, že máte na zahradě strom, nebo dokonce dva a blízko sebe, houpačka může být hotová během chvilky. Pokud máte stromy dva, přivažte mezi ně pevně dřevěný trám, nebo ho přivrtejte. Trám naimpregnujte, vyvrtejte do něj díry, dírami provlékněte houpačkové háky a zavěšte houpačku. Obyčejná houpačka není drahá, ale jestli chcete ušetřit a máte dostatek materiálu, stlučte dohromady pár prkének, na bocích je provrtejte, provlékněte provaz a je hotovo. Máte-li jen jeden strom, můžete na větev zavěsit lano, na jehož konec připevněte například starý plášť z pneumatiky, nebo na lanu udělejte několik uzlů.

Balanční dráha

Mezi dva stromy lze ovšem uvázat i dvě lana, jedno ve výšce zhruba půl metru, druhé v takové výšce, aby na něj dítě při stoji na spodním laně dosáhlo. Takhle to úplně stačí pro trénování rovnováhy, ale můžete na vrchní lano zavěsit i různá oka a úchopy, aby byla hra pro dítě zábavnější.

Síť na šplhání

Jestliže máte v garáži, sklepě nebo na půdě hodně provazů a nevyužitá lana, upleťte dětem mezi dvěma stromy pavoučí síť. Mohou po ní šplhat, hrát si na pavouky a trénovat tak svoji obratnost a posilovat zase jiné svaly.

Malý archeolog

Za interaktivní prvky vám děti budou líbat ruce. Určitě u sebe na zahradě, nebo na půdě či u rodičů, najdete větší nebo menší nádobu. Může to být třeba velký květináč, necky, nádoba na míchání malty, cokoliv. Nádobu naplňte pískem a do písku ukryjte figurky, hračky, balónky. Zkrátka hračky, se kterými si třeba děti už nehrají a nemohou se v písku zničit. Dětem pak dejte lopatičku, klacík nebo je nechte, ať hledají skryté hračky vlastníma rukama. Nemáte-li písek a nechcete ho kupovat, nádobu naplňte hlínou.

Malý zahrádkář

Pokud jste nadšeným zahrádkářem a milujete se starat o své květiny, zeleninu a vše, co vám na zahradě roste, určitě budete rádi, když i vaše dítě získá lásku k zahradničení. Vyčleňte mu proto jeho prostor, kde si ono samo může pěstovat to, co bude chtít. Zatlučte do země čtyři kolíky do tvaru čtverce nebo obdelníku a poté přivrtejte jednotlivá prkna a vytvořte tak dítěti vlastní truhlík. Klidně ho nechte, ať si truhlík pomaluje dle své fantazie akrylovými barvami. Pokud chcete dělat vyvýšený záhon, vyplňte ještě vnitřek nopovou fólií, aby vám prkna nezačala tlít a hlína nepropadávala ven. Poté vsypte hlínu a pomozte dítěti sázet zeleninu, bylinky, kytičky a vysvětlete mu, jak často záhon zalévat.

Vodní svět

Kdo má doma nepotřebné trubky, ať už vodovodní nebo staré okapy, může je jednoduše proměnit ve vodní svět. Stačit vám k tomu bude jen provázek. Vezměte první trubku a připevněte ji pomocí provázku k plotu. Samozřejmě záleží, jaký plot máte. Ke klasickému pletivu přiděláte potrubí provázkem raz dva, k dřevěným plaňkám už to bude složitější. Jakmile máte první trubku, nasouvejte postupně další a další tak, aby každá další trubka byla o něco níž a voda mohla protéct až na konec. Vždy připevněte provázkem. Pod poslední trubku umístěte kýbl, který naplňte vodu, přiložte menší nádobu na přenášení vody a zábava může začít.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve