Pálivost ředkviček můžete ovlivnit během pěstování

 Zahrada 
21. května 2021 09:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zálivka je při pěstování ředkviček hodně důležitá Pixabay
Ředkvičky mají štiplavou chuť, ale když pálí příliš, vyhrknou vám i slzy z očí. Pálivost ředkviček nesouvisí s odrůdou, ale způsobem a podmínkami pěstování. A nebojte, i když se vám úroda nevyvede podle představ a vy ze země vytáhnete jen ředkvičky, které pálí jako čert, nemusíte nad nimi hned lámat hůl. Existují triky, díky kterým budou opět poživatelné.

Ředkvičky jsou velmi oblíbenou zeleninou, kterou si mnozí lidé pěstují sami. Ať už na zahradě, nebo v truhlíku na okenním parapetu nebo balkoně. Velkou výhodou ředkviček je, že jde o zeleninu, která není nijak náročná na půdní poměry. Na venkovní záhony lze semínka plodiny zasít už od dubna a sklízet můžete po celou sezonu až do prvních mrazíků. Zralé bulvičky můžete jíst jen tak, nebo je přidat do salátů, pomazánek a podobně.

I když jde o nenáročnou plodinu, občas se úroda nevyvede podle vašich představ. Buď ředkvičky zdřevnatí, popraskají nebo pálí tak moc, že je prakticky nemožné je sníst. Všechny tyto potíže mají základ ve způsobu pěstování a často jim tedy můžete předejít. Chuť ředkviček může ovlivnit také to, v kterou dobu rostly a jaké bylo počasí.

Štiplavost můžete ovlivnit

O ředkvičkách se říká, že jde o takzvanou rostlinu krátkého dne, tedy že se seje brzy na jaře, kdy jsou ještě dny krátké. Na ředkvičkách si pak pochutnáte už teď v květnu. Pokud budete své výpěstky pravidelně a dostatečně zalévat, bude ředkvička šťavnatá a nebude příliš moc pálit. Pokud ale vysejete ředkvičku později a poroste i v teplých dnech, bude mít podstatně ostřejší chuť.

Znovu až v srpnu

Jestli jste správné načasování pro brzký výsev ředkviček prošvihli, ale ostré ředkvičky nemáte rádi, určitě je už nyní nevysazujte. Lepší je si pár měsíců počkat a znovu si tuto kořenovou zeleninu vysejte na záhon až v polovině srpna. Úrody se dočkáte někdy v říjnu a díky tomu, že v tu dobu už budou znovu kratší dny a chladnější noci, budou ředkvičky opět méně palivé.

Praskání a dřevnatění

Pokud toužíte po krásných hladkých ředkvičkách, opět to můžete ovlivnit. A to pravidelnou zálivkou. S nepravidelným příjmem vody totiž souvisí praskání bulviček, které se rozvíjí například při deštích po delší době sucha. Pravidelná zálivka zabraňuje také napadení ředkviček dřepčíkem, který v suchém období poškozuje listy okusem. A v neposlední řadě ovlivňuje i konzistenci. Když nemá dostatek vláhy, začne dřevnatět. Zdřevnatí vám také tehdy, pokud ji sklidíte pozdě.

Co s pálivými ředkvičkami

Pokud už je pozdě a vy si vypěstovali příliš ostré ředkvičky, nevěšte hned hlavu, ledacos se dá ještě zachránit. Někdy pomůže, když namočíte ředkvičky do vody, dáte do lednice a necháte je tam třeba přes noc. Pokud tento trik nezabere, existuje ještě jedna možnost - tepelně je zpracujte. Právě tepelnou úpravou se pálivost vytrácí. Chutná je například ředkvičková polévka, pečené ředkvičky nebo dušené ředkvičky zalité vejci. A nezbavujte se ani ředkvičkových listů, i ty lze totiž chutně zužitkovat, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod