O jahodníky musíte pečovat i v létě. Jak se o ně správně starat?

 Zahrada 
16. srpna 2018 12:05 / Marcela Plachá
  2
📷
5 fotografií v galerii
O příští sklizni jahod se rozhoduje už nyní Pixabay
Jaké budete mít příští rok jahody, se rozhodne už nyní. Jahodníky byste měli ostříhat, okopat a připravit na zimu a další sezónu. Ať už máte jahodníky na záhoně nebo na balkóně.

Jahodníky by měly po sklizni několik týdnů odpočívat. Pak je ale potřeba zbavit záhony plevele, vyhrabat podestýlku a při okopávání přidat hnojivo. Nezbytné je jahodníky i po sklizni zalévat. Sucho jim rozhodně nesvědčí. Tím podpoříte vývin nových sazenic a regeneraci rostlin. Zálivka po sklizni je velice důležitá i proto, že jahodník koření velmi mělce, a nemá tak bohatý kořenový systém. Nedostatek vláhy způsobuje přes zimu uhynutí rostlin.  

Střih listů

Jahodníky je dobré v létě ostříhat. Listy sekejte nanejvýš 5 cm na srdéčky jahodníků, aby mohly obrůst novými listy. Pokud máte na záhonu jahody už třetím rokem, je třeba je odstranit. Velmi opatrně musíte stříhat stáleplodící odrůdy jahodníku – ty by si před nástupem zimy nestačily obnovit listy a rostliny by byly ohroženy mrazem. Ani mladé porosty či náchylné přešlechtěné odrůdy byste vyžínat neměli.  Obecně ale platí, že včasné posekání starých listů zmlazuje porost a u většiny odrůd zvyšuje úrodu.  

Nové rostlinky

Pokud nemáte dostatek prostoru nebo pěstujete jahody na černé folii, pak odstraňte šlahouny z porostu, aby nedocházelo k zbytečnému zahušťování. K odstraňování šlahounů použijte nůžky, protože při případném odtrhávání byste mohli poranit kořenový krček nebo i vytrhnout celou rostlinu. Jestliže si chcete nové rostlinky nechat, použijte pro výsadbu pouze odnože z jednoletých jahodníků. Na jednotlivých šlahounech vybírejte jen první dvě rostliny. Ty jsou nejzdravější a nejkvalitnější. Nově založené záhony s jahodníkem namulčujte dobrým kompostem. Sazenice se lépe ujmou a navíc i bezpečněji přezimují. Bez správného stříhání se nedočkáte ani sladkých malin. Kdy a jak provádět střih? Čtěte více.

Nemoci

Jahodník napadají mnohé choroby a škůdci, z nejobávanějších je to květopas jahodníkový. Brouk překusuje stopky, larvy vyžírají poupata. Nepříjemným škůdcem je roztočík jahodníkový, pavouček sající uvnitř srdéčka – zakrslé rostliny plodí velmi špatně.  Z mnoha postřiků používaných i během sezony se k letnímu i podzimnímu ošetření porostu jahodníku proti těmto škůdcům hodí přípravek Metation E50. Proti hnilobě plodů se po sklizni aplikuje opakovaný postřik přípravkem Aliette 80WP, účinný je i na fytoftoru (kořenová choroba). Proti plísním pomůže také Kuprikol 50, Dithane DG Neo Tec, Korzar, Champion 50 WP. Proti chorobám pomůže i správné vysazení rostlin. Porost by neměl být příliš hustý. Je také zapotřebí důsledně odstraňovat staré listy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod