Nezapomeňte správně zazimovat jahodníky. Jedině tak vás potěší další bohatou úrodou

 Zahrada 
04. října 2020 11:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jahody vyžadují vaši péči i na podzim a v zimě Pixabay
Stejně jako další rostliny i jahodníky potřebují na podzim připravit na zimu. Zazimování jahod naštěstí není nic složitého, stačí pět snadných úkonů, které vašim jahodám velmi pomohou.

Pokud si chcete v červnu opět vychutnat čerstvé a šťavnaté jahody z vlastní zahrádky, musíte jim i nyní na podzim věnovat náležitou péči. Naštěstí se nejedná o nic složitého.

Odstranění plevele

Jako první je třeba okolí jahodníků důkladně zbavit plevelů. Pokud pěstujete jahody na černé textilii, stačí většinou jen vytrhat plevel z otvorů, v nichž jsou rostliny vysázeny. Textilii je také potřeba zbavit nečistot a hlíny, protože některým plevelům stačí k uchycení jen trocha zeminy. Pokud tak neučiníte, bude třeba vytrhat plevel i z textilie samotné.

Zastřižení výhonků a odstranění starých listů

Po vypletí se pusťte do zastřihávání a odstraňování starých a nemocných listů. Rostliny zastřihněte do výšky zhruba pěti centimetrů, tento krok byste měli stihnout nejpozději do poloviny října. Jedině tak totiž nezůstane srdce jahodníku příliš odhaleno a do prvních mrazů stihne ještě obrůst.

Pokud při tom narazíte na poslední plody, musíte zvážit, zda má ještě cenu nechávat je dozrát. Pokud jsou plody zelené, raději je odstraňte rovnou, pokud jsou však již nažloutlé, je možné, že ještě stačí včas dozrát.

Podzimní přihnojení

Ještě před příchodem zimy je třeba jahodníkům zajistit dobrou výživu, aby nabraly sílu a vydržely i přes mrazy. Nejlepší je k tomu využít přímo takzvaná podzimní hnojiva, která jsou bohatší na draslík, fosfor a vápník a naopak obsahují méně dusíku.

Přihnojení proveďte nejpozději do konce října. Později už budou mít jahodníky sníženou schopnost tyto důležité živiny zpracovat.

Zálivka koncem léta nekončí

Jahodníky je potřeba udržovat pravidelně zavlažené. V zalévání tedy pokračujte pravidelně i na podzim a pokud je zima teplá a suchá, zalévejte občas vaše jahodníky i v zimě. S pravidelnou zálivkou přestaňte až ve chvíli, kdy nastanou první mrazy.

Jahodníky udržujte v teple

Aby vás jahodníky potěšily bohatou úrodou, je třeba jim přes zimu zajistit dostatek tepla. Jako první zahrňte krčky rostlin zeminou, aby se na ně nedostal mráz. Pokud jahody pěstujete na černé textilii, máte o starost méně, protože ta přitáhne sluneční paprsky a záhon vyhřeje.

V opačném případě musíte jahodníkům pomoci jinak. Obklopte je například slámou či jutovými pytli a mezi řádky nastelte trochu kompostu. Pokud hrozí opravdu velké mrazy, je dobré jahodníky překrýt ještě bílou textilií či chvojím. Pokud se chcete připravit na jarní výsadbu jahod, dozvíte se více zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod