Pes si letní zahradu užívá, musíte však pozemek na delší pobyt mazlíčka připravit

 Mazlíčci 
09. června 2021 13:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pejsci si zahradu užívají, výběh na zahradě ale zkombinujte i s procházkami Pixabay
Psům je na zahradě obvykle lépe než doma, protože venku mají stále co pozorovat, mohou se proběhnout či vyhřívat na sluníčku. Ale pozor na rozmary počasí.

Pokud má pes pobývat na zahradě několik hodin, nestačí mu jen miska s vodou a deka. Nutná je ochrana před deštěm, horkem, něco pro zábavu a nesmíte zapomenout ani na antiparazitní obojky. 

Co pes venku potřebuje

Misku s vodou potřebuje pes venku kdykoli. V létě dbejte na to, aby nestála na slunci, protože zvířatům nechutná teplé pití. Samozřejmostí je i stín, ve kterém se mohou zchladit. Vašeho mazlíčka před horkem neochrání ani střecha boudy. Ideální je úkryt pod korunami vzrostlých stromů, které nenahradí žádný velký slunečník.

Pokud stín na vaší zahradě nemáte, je nezbytné psovi umožnit přístup na jiné chladné místo – do průjezdu, na chodbu domu, kde bývají i v létě snesitelné teploty a váš mazlíček se může ochladit na studené podlaze. Psi, kteří horka snášejí hůře, takovou možnost ocení vždy, i když je na zahradě stínu dostatek. Patří mezi ně plemena s krátkým čumákem, která se nedovedou účinně ochlazovat dýcháním, dále psi staří a nemocní.

Mnohá zvířata teplo milují a pokud mají možnost střídat pobyt na slunci a v chladné místnosti nebo stínu, letní pobyt na zahradě si užívají. Psi, kteří milují vodu, ocení možnost vykoupat se.

Když prší

Kromě úkrytu před sluncem je důležitý přístřešek před deštěm. Ne všichni psi milují vodu a choulostivější plemena mohou i nastydnout. Po horku často následují bouřky, z nichž mají zvířata strach a instinkt jim velí schovat se do úkrytu. Pokud mají na zahradě boudu, poslouží jim jako ochrana před deštěm a nebudou se bát.

Co chrání psy před onemocněním

Stejně jako člověk i pes nebo kočka mohou při běhání v zahradě chytit klíště. I oni mohou onemocnět. Hledání a vytahování parazitů není příjemné ani pro psa, ani pro jeho majitele. Řešením jsou antiparazitní obojky. Při koupi nové značky svého psa pozorujte, může se objevit alergie, což poznáte tak, že se pes drbe, protože pod obojkem se tvoří boláky. Takový obojek musí pryč.

Dalším řešením jsou pipety a spreje aplikované na srst. Přípravky na bázi přírodních silic působí jen dočasně a je třeba vyzkoušet, zda psovi nevadí. Některé vůně, jako je levandule či tea tree, mohou přivádět vašeho psa k nepříčetnosti. Vzhledem k tomu, jak citlivý mají čich, je to pochopitelné.

Ochrana zahrady

Pokud máte psa a nechcete přijít o stromy v rohu zahrady, které si vybral na značkování, umístěte v jejich blízkosti na vhodné místo patník. Pokud je váš pes „vášnivý zahradník“ a stále hloubí jámy pro sazenice, které vy nemáte v plánu vysadit, musíte ochránit své rostliny plůtkem nebo elektrickým ohradníkem. Pejskovi však musíte ponechat dostatek prostoru. A přesto, že je pro psy pobyt na zahradě příjemnější než doma, měli byste jim dopřát také procházky, na kterých získají nové podněty a více pohybu. Dále čtěte: Má váš pes nějaké zlozvyky? Poradíme, jak ho to odnaučit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47