Jahodová sezóna je tu! Připravili jsme pro Vás pár receptů.
Ostatní
13. června 2016 18:46
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Jahodová panna cotta / Internet
Sezóna jahod vrcholí! Co všechno si z nich můžete připravit dobrého?
Jahody jsou šťavnaté, zdravé a patří mezi gastronomické perly letní sezóny. Jejich příprava není vůbec složitá, takže si je můžete udělat v mnoha podobách třeba i na chatě nebo chalupě.
Nepečený jahodový dort
Potřebujete: 500 g jahod, 3 balíčky dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 3 lžíce cukru, červená želatina (např. Dr. Oetker), máslo na vymazání formy a kokos na vysypání formy
Postup: Ve velké míse smíchejte piškoty, zakysané smetany a cukr. Nechte chvilku odležet, piškoty krásně změknou. Mezitím si vymažte formu (nejlépe kruhovou o průměru cca 26 cm) máslem a vysypte kokosovou moučkou. Piškoty namačkejte do formy a navrh naskládejte podélně rozkrájené jahody. Podle návodu si připravte želatinu (červenou) a nalijte na ovoce. Takto připravený dort přikryjeme potravinovou fólii a dáme vychladit. Je ideální pro horké letní dny.
Studená jahodová polévka
Potřebujete: 300 g jahod, 350 ml smetanového jogurtu, 150 ml mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce medu, čokoláda nebo plátky mandlí na posypání
Postup: Jahody očistěte a rozmixujte. Smíchejte s jogurtem, mlékem, cukrem, medem. Dejte do lednice vychladit. Poté rozdělte do misek a posypejte strouhanou čokoládou nebo mandlemi. Do polévky můžete přidat i rozpůlené jahody.
Panna cotta s jahodami
Potřebujete: 3 plátky želatiny nebo odpovídající množství sypké želatiny, 500 ml smetany ke šlehání se 40 % tuku, 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý, semínka vyškrábaná nožem, 25 g cukru moučka, 12 čerstvých jahod
Postup: Želatinu namočte podle návodu na obalu. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a vanilkový lusk i semínka a pomalu přiveďte těsně pod bod varu, krém se nesmí vařit. Zmírněte výkon plotny, vyjměte vanilkový lusk, vložte namočenou želatinu a za stálého míchání ji nechte úplně rozpustit. Krém nalijte do misek a nechte několik hodin chladit. Před podáváním poklaďte povrch dezertu omytými a nakrájenými jahodami.
Jahody jsou šťavnaté, zdravé a patří mezi gastronomické perly letní sezóny. Jejich příprava není vůbec složitá, takže si je můžete udělat v mnoha podobách třeba i na chatě nebo chalupě.
Nepečený jahodový dort
Potřebujete: 500 g jahod, 3 balíčky dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 3 lžíce cukru, červená želatina (např. Dr. Oetker), máslo na vymazání formy a kokos na vysypání formy
Postup: Ve velké míse smíchejte piškoty, zakysané smetany a cukr. Nechte chvilku odležet, piškoty krásně změknou. Mezitím si vymažte formu (nejlépe kruhovou o průměru cca 26 cm) máslem a vysypte kokosovou moučkou. Piškoty namačkejte do formy a navrh naskládejte podélně rozkrájené jahody. Podle návodu si připravte želatinu (červenou) a nalijte na ovoce. Takto připravený dort přikryjeme potravinovou fólii a dáme vychladit. Je ideální pro horké letní dny.
Studená jahodová polévka
Potřebujete: 300 g jahod, 350 ml smetanového jogurtu, 150 ml mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce medu, čokoláda nebo plátky mandlí na posypání
Postup: Jahody očistěte a rozmixujte. Smíchejte s jogurtem, mlékem, cukrem, medem. Dejte do lednice vychladit. Poté rozdělte do misek a posypejte strouhanou čokoládou nebo mandlemi. Do polévky můžete přidat i rozpůlené jahody.
Panna cotta s jahodami
Potřebujete: 3 plátky želatiny nebo odpovídající množství sypké želatiny, 500 ml smetany ke šlehání se 40 % tuku, 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý, semínka vyškrábaná nožem, 25 g cukru moučka, 12 čerstvých jahod
Postup: Želatinu namočte podle návodu na obalu. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a vanilkový lusk i semínka a pomalu přiveďte těsně pod bod varu, krém se nesmí vařit. Zmírněte výkon plotny, vyjměte vanilkový lusk, vložte namočenou želatinu a za stálého míchání ji nechte úplně rozpustit. Krém nalijte do misek a nechte několik hodin chladit. Před podáváním poklaďte povrch dezertu omytými a nakrájenými jahodami.
Kam dál?