Co zasadit kolem jahod. Osm rostlin, díky kterým se budete těšit z bohaté úrody

 Zahrada 
27. června 2021 08:30 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jaké rostlinky zasadit k jahodám, aby vám více plodily Depositphotos
Sázení může být někdy věda. Některým rostlinám se vedle sebe totiž velmi daří, jiným zase méně nebo vůbec. Jahody, které můžeme najít téměř na všech zahradách, mají na okolní rostliny také nároky. Proto vám povíme, co zasadit vedle jahod, aby vám celý záhon prosperoval.

Jahody jsou velmi oblíbeným a chutným drobným ovocem. V obchodech je jejich kvalita o poznání horší, proto se stále více lidí uchyluje k tomu, že si je pěstují sami. Jahodníky nejsou nijak náročné na pěstování, a navíc jsou vysoce produktivní. Existují však faktory, které mohou jejich plodnost zvýšit. Právě jedním z faktorů je to, co zasadíte kolem jahod.

Ukážeme vám proto, jaké rostlinky byste měli zasadit k jahodám. Nejenže podpoříte vzhled i prosperitu celého záhonu, ale také se budete moci těšit z větší úrody jahod.

1. Keříkové fazole

Keříkové fazole mají dokonalou schopnost odpuzovat zahradní brouky a hmyz, který by mohl poškozovat plody jahodníků. Oproti tomu jahodník je schopen do půdy přilákat více bakterií fixujících dusík, což skvěle podporuje růst fazolí.

2. Brutnák lékařsky

Brutnák lékařský je bylina, která je hojně využívána k přípravě mnoha pokrmů. Velkou výhodou je však to, že tato rostlina skvěle přitahuje opylovače, ale zase odpuzuje škůdce, kteří by mohli napadnout jahodníky.

3. Cibule i česnek

Tyto dvě rostlinky se vyznačují intenzivní ostrou vůní, která na velkou vzdálenost odpuzuje škůdce a podporuje prosperitu jahodníků.

4. Šalvěj

Bylina zvaná šalvěj lékařská má pozitivní účinek na úrodu jahod v tom ohledu, že zvyšuje jejich šťavnatost. Navíc, obdobně jako kopr, koriandr nebo máta, má šalvěj schopnost odpuzovat slimáky a jiné škůdce.

5. Měsíček lékařský

Měsíček lékařský si s jahodníkem skvěle rozumí, a navíc pospolu také krásně vypadají. Měsíček lékařský odpuzuje různé škůdce, kteří by mohli uškodit jahodám, zejména pak hlístice, které ničí kořeny jahodníků.

6. Špenát i salát

Zasaďte si vedle jahod také špenát nebo saláty. Zkušení zahradníci moc dobře ví, že špenát či salát zasazený vedle jahodníků zvyšuje produktivitu a úrodu všech tří rostlin. Navíc, salát i špenát zlepšuje kvalitu i chuť jahod a chrání je před zrakem ptáků.

7. Tymián

Tymián by měl být na vaší zahradě nutností. Nejen, že skvěle chutná a hodí se k ochucený různých pokrmů, má také schopnost odpuzovat hmyz i červy, které škodí jahodám.

8. Pažitka

A nakonec, pažitka zasazená vedle jahod má hned dva pozitivní účinky. Funguje jako přírodní mulčovač a její přírodní vůně pak skvěle odpuzuje různé škůdce. Dále čtěte: Přehled rostlin, které mohou vážně uškodit všemu psovi.

Zdroj: www.abecedazahrady.dama.czwww.floranazahrade.cz, bonnieplants.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod