PU pěny utěsní každý otvor. Jsou mezi nimi ale značné rozdíly

 Dílna 
18. června 2021 09:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Montážní pěny mají všestranné využití Pixabay
Pokud potřebujete doma vyplnit určitý prostor, například izolovat potrubí, utěsnit spáry, zateplit střešní konstrukci či přilepit sádrokarton, může se vám hodit polyuretanová pěna.

Polyuretanové (PU) montážní pěny se používají tam, kde potřebujete něco slepit, smontovat či utěsnit. Je důležité při práci s nimi větrat a nekouřit, protože hnacím plynem u výrobku je propan-butan. Jakmile vytvrdnou, jsou zdravotně nezávadné a neodpařují se z nich škodlivé látky, proto je můžete bez obav použít v kuchyni nebo ve spíži. Pěnová PU hmota díky vzduchovým bublinkám nabízí izolační parametry srovnatelné s polystyrenem.

PU pěny jsou nízkoexpanzní a vysokoexpanzní, dále rozlišujeme pěny trubičkové a pistolové.

Nízkoexpanzní pěny

Obsahují méně stlačený hnací plyn, takže aplikovaná pěna zvětší svůj objem pouze minimálně, ale má vyšší hustotu. Využijete ji při montáži obložkových zárubní, které by se při použití vysokoexpanzní pěny mohly prohnout a zdeformovat. Tato pěna je vhodná k fixaci okenních rámů, výplni užších spár, mezer, kabelových i potrubních prostupů nebo nedostatků vzniklých při lepení EPS a XPS polystyrenových desek.

Vysokoexpanzní pěny

Vysokoexpanzní pěny zvětší svůj objem několikanásobně a jsou schopny vyplnit mnohem větší mezery při nižší spotřebě. Využívají se pro vyplňování mezer mezi zděnými příčkami a stropem nebo podlahou. Poslouží i jako tepelná či zvuková izolace.

Trubičkové pěny

Mají plastovou aplikační trubičku, která slouží k nanášení pěny. Není potřeba žádné pistole na pěnu a aplikaci zvládne každý i bez vybavení. Nevýhodou je, že po ukončení práce pěna v trubičce zaschne, i když dóza není prázdná. Z toho důvodu se trubičkové pěny vyrábí v menších objemech na jedno použití. Další nevýhodou je, že dávkování pěny trubičkou se nedá nijak nastavit a může být složitější aplikovat správné množství pěny.

Pistolové pěny

Pistolové pěny jsou určeny k aplikaci pomocí pistole na PU pěnu. Při aplikaci je možné měnit dávkování pěny a po ukončení práce a očištění pistole je možné stejnou dózu se zbylou pěnou použít jindy. Dále čtěte: Zbyl vám na zahradě stavební materiál? Proměňte ho v úžasné designové kousky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47