Přehled rostlin, které mohou vážně uškodit všemu psovi

 Mazlíčci 
13. června 2021 16:45 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poradíme vám, před jakými rostlinami ochránit psy Pixabay
Některý pes o pokojové či zahradní rostliny ani okem nezavadí, jiný by zase nejraději rozkousal i ten nejpíchavější kaktus. V takovém případě zbystřete a zkontrolujte, zda náhodou nepěstujete jednu z rostlin, která je pro vašeho mazlíčka zdraví nebezpečná.

Druhů rostlin, které by mohly vašemu pejskovi způsobit zdravotní potíže, je bohužel hned několik. Může se jednat jak o pokojové rostliny, tak ty na zahradě. Navíc spousta těchto jedovatých rostlin není nebezpečná jen pro psa, ale také pro lidi. A proto takzvaná inventura rostlin, které pěstujete, není vůbec od věci.

Seznam nejvíce jedovatých rostlin pro psy

Do skupiny nejjedovatějších rostlin pro psy se řadí zejména oblíbené dekorativní pokojové rostlinky, jako je například oleandr, kala, tchynin jazyk nebo difenbachie. Pozor na ně dejte skutečně velký, neboť by mohly ublížit i zkoumavým dětem. Proto je umístěte tak, aby na ně děti nemohly dosáhnout a psi je nemohli okousat.

Dále rostliny jako lilie, aleo vera, filodendrony nebo monstery jsou již pro lidi jen mírně jedovaté, ale psům můžou způsobit velmi vážné zažívací potíže i otoky v ústech, což může vést ke smrti udušením.

Pozor na cibulky narcisů a dalších květin

I zahrada, zejména ta okrasná, se může stát pro psy nebezpečnou. Pokud máte psa dobrodruha, který velmi rád objevuje a hrabe, určitě jste si zeleninové i ovocné záhony nějak ochránili. Stejně tak byste však měli zabezpečit veškeré cibulovité květiny. Těmi jsou nejčastěji narcisy, tulipány nebo hyacinty. Pokud by totiž váš pes tyto cibulky rozžvýkal, rychle byste museli běžet na veterinu.

Okrasné keře nebezpečné pro psy

Také mnoho okrasných keřů, které běžně pěstujeme na zahradě, jsou pro psy nebezpečné. Jedná se o buxus, rododendron, tis nebo například cesmínu. Ubezpečte se, že váš pes nemá o tyto jedovaté okrasné keře zájem a že je nebude kousat.

Útěchou vám však může být to, že pro psy většinou nejsou tyto okrasné keře ani květiny nijak lákavé. Zkrátka jim nevoní. Oproti tomu si čas od času potřebují vyčistit žaludek a k tomu jim napomáhá tráva, kterou okoušou. Myslete na to, až budete příště hnojit trávník chemickými přípravky. Místo toho zvolte raději ty organické.

Co se týká závažnosti reakce psího organismu na konzumaci jedovaté rostliny, nelze to zobecnit. Vše závisí na tom, v jakém fyzickém stavu pes je, jak je velký a hlavně kolik jedovaté rostliny sní. Pokud na to však dojde, nečekejte a ihned zavolejte svému veterináři. Dále čtěte: Zkuste neobvyklá hnojiva od zvířat a budete mile překvapeni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47