Některé potraviny mohou psovi uškodit, proto dejte velký pozor, jakým jídlem jej krmíte

 Mazlíčci 
06. srpna 2021 16:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lidské jídlo psům nesvědčí Pixabay
Každý chovatel chce pro svého mazlíčka to nejlepší a s tím jsou spojené dobroty, kterými páníček může svému mazlíčkovi přilepšit. Existuje řada potravin, které pro vašeho pejska nejsou rozhodně vhodné, i když se to na první pohled nemusí vůbec zdát.

V článku se zaměříme na ty potraviny, které by mazlíčci v žádném případě neměli pozřít, případně ty, které nejsou životu nebezpečné, ale nejsou zdraví prospěšné a je vhodné se jim obloukem vyhnout.

Kyselé okurky

Okurek získá svou kyselost díky nálevu z octa, soli a dalších látek, ve kterém dlouho odpočívají. Sůl nemá ve stravě vašeho mazlíčka co dělat a ostatní substance, které se do nakládaček přidávají, nejsou pro vašeho mazlíčka vhodné. Je dosti pravděpodobné, že po kyselých okurkách může váš pes zvracet a mít horečku. To platí o jakékoli jiné nakládané zelenině. Malinký kousek kyselé okurky neublíží, je ale lepší se jim úplně vyhnout.

Sůl

Při přemíře sodíku v těle psa můžete pozorovat zvýšenou žízeň. Když pes sní větší množství slaného pokrmu, může dojít k otravě. Projevuje se to zvracením, průjmem, třesem, teplotou, záchvaty a v nejhorším případě i smrtí. Vyvážená kompletní krmiva obsahují dostatek soli a není důvod pejskovi dosolit jídlo. Váš pes by neměl dostávat slané chipsy, preclíky a slaný popcorn. Když už pejsek něco slaného sní, musí mít k dispozici dostatek čerstvé vody, aby nedošlo k dehydrataci.

Lahodná vůně skořice

Sladká vůně skořice může být pro vašeho pejska přitažlivá, ale není pro něj bezpečná. Když pejska necháte požvýkat kus celé skořice, může to podráždit tlamu, mletou skořici zase může vdechnout, to mu způsobí kašel a problémy s dýcháním. Pokud váš mazlíček pozře větší množství skořice, vyvolá to u něj zvracení, průjem a může docházet ke změnám v srdečním tepu.

Kvasnice

Syrové těsto, které obsahuje kvasnice, by rozhodně neměl váš pes ochutnat, je to velmi nebezpečné. Kvasnice při své fermentaci vytvářejí alkohol, který může vést k otravě. Dalším problémem je nadýmání, které těsto způsobuje. Alkohol je pro vašeho mazlíčka nebezpečný a často smrtící.

Sladká čokoláda

Tato dobrota obsahuje theobromin a kofein, které psí trávicí systém nedokáže metabolizovat. Pozření čokolády může vést ke zvracení, průjmu a dehydrataci. Tyto symptomy mohou vést k větším komplikacím, jako je svalový třes, záchvaty a vnitřní krvácení.

Mastná a tučná jídla

Při přípravě nedělního oběda bude pohled vašeho mazlíčka na vás doslova upřený a jazyk mu bude mlsně vykukovat z tlamy. Pro plátek slaniny nebo mastného jídla udělá váš pes cokoliv. Tuk toxický není, ale může způsobovat zažívací potíže, plynatost, zvracení, zánět slinivky a problémy s játry. Není vhodné mu dávat tučné části masa, které vám zbyly od oběda. 

Rajčata

Rajče obsahuje solanin, který může být pro pejska nebezpečný. Najdete ho ve velkém množství v nedozrálých plodech. Způsobuje podráždění trávicího traktu a negativně ovlivňuje centrální nervovou soustavu. Pes může dostat svalové křeče, pociťovat celkovou slabost a ztrácet pohybovou koordinaci.

Cibule, česnek, pažitka

Všechny tři ingredience ve stavu syrovém i vařeném jsou pro psy nebezpečné, jelikož  obsahují látky, které ničí červené krvinky, a mohou tak vyvolat i anémii. Cibule také psa nadýmá. Příznaky nemoci nejsou vždy okamžité a mohou se objevit až o několik dní později. Dále čtěte: Psí moč většině rostlinám škodí. Pořiďte si ty, které poškození odolají.

Zdroj: www.bohemiapetfood.cz, www.battersea.org.uk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod