Chcete mít doma netradičního parťáka? Pořiďte si chameleona, je s ním zábava

 Mazlíčci 
25. února 2019 11:36 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Změna barvy chameleona může být maskováním i komunikací Shutterstock
Libujete si v netradičních zálibách? Láká vás to, co jiné odrazuje? Chcete mít doma i netradičního parťáka, na kterého by si jen tak někdo netroufl? Pořiďte si chameleona. Počítejte ale s tím, že mu musíte připravit terárium a že má rád hodně světla.

Někoho chameleoni vyloženě odpuzují, někoho zase úplně uhranou. Pokud patříte do druhé skupiny, musíte se dobře seznámit s podmínkami chovu chameleona. Je totiž citlivý a tak trochu žije ve vlastním světě, takže by mu nevhodné zacházení nemuselo prospět.

Vhodné terárium

Chameleonů je několik druhů, takže může měřit od několika centimetrů až klidně po metr. Musíte proto najít vhodné terárium. Pokud nebudete mít zrovna obrovitého metrového chameleona, bude stačit terárium dlouhé dva metry, které bude mít na výšku i hloubku asi metr. Jako vybavení musíte mít vlhkoměr a teploměr, protože je potřeba dodržovat teplotu přesně podle požadavků konkrétnho druhu.

Druhy, které pocházejí ze sušších oblastí, potřebují sušší terárium. Všichni chameleoni by měli mít hodně větví a dostatečný prostor do výšky, protože rádi šplhají. Na stromech často stráví celý život.

Celý prostor byste proto měli vybavit stabilními větvemi ve směru nahoru, dolů, doleva i doprava, ale také šikmo upevněné. Nejenže po nich bude chameleon lozit, ale také pomohou udržet vhodné klima a zachytí rosu, kterou zvíře pije. Většina chameleonů totiž nepije z misky nebo pítka a je potřeba jim tekutiny dodávat právě rosením terária. Vhodná vlhkost terária je okolo 75 procent, ale může být i vyšší.

Myslete také na to, že má chameleon rád světlo. Při nedostatečném osvětlení se mu zhoršuje zrak, takže není schopný lovit. A jinou než živou potravu do něj jen tak nedostanete. Dost světla nepotřebuje jen pro oči, ale i pro vývoj kostí a obnovu kůže. Většina chameleonů neslyší, a tak je pro ně hlavním smyslem zrak. Polohu kořisti oddhadnou díky tomu až na kilometr daleko. Navíc umí ovládat každé oko zvlášť, takže se mohou dívat dopředu i dozadu současně.

Moucha i cvrček

Chameleoni nejraději loví mouchy, ale pochutnají si i na cvrčích. Množství zvolte podle velikosti a stavu zvířete. Středně velkého chameleona krmte třikrát týdně třemi cvrčky. Potravu můžete obalit i v sypkém minerálním nebo vitaminovém přípravku, který koupíte speciálně pro terarijní zvířata.

Chov jednoho chameleona není nijak problematický, potíže mohou nastat u páru nebo skupiny. Nikdy není dobré zvolit dva samce, nejlepší je mít jednoho a samici nebo k samci více samic. Potom je potřeba je i sledovat a hlavně mít v oku, zda si neberou navzájem potravu.

Chameleoni jsou citliví na stres. Proto není dobré je přemisťovat nebo lekat prudkými pohyby. Nemají rádi hady, kteří jsou jejich úhlavními nepřáteli. Pokud se chameleonovi nebude něco líbit, dá to vědět i změnou barvy. Neslouží mu jen k maskování, ale i ke komunikaci. O chovu hadů jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve