Kočka a kočičí kokain? Neděste se a klidně jí ho dopřejte, odvykačku potřebovat nebude

 Mazlíčci 
22. února 2019 14:22 / Terezie Zamlynová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Malý polštářek naplněný bylinkami může dělat divy Depositphotos
Kočky jsou osobnosti, které je třeba respektovat. Mají své rozmary i trápení, ale celkem lehce se dají ošálit rostlinkami. Musíme však vědět, pro které sáhnout. Z některých jsou pak úplně paf. Ale pozor, nic se nemá přehánět – ani u předoucích mazlíčků. Zkrátka, všeho s mírou!

Kočky bylinky milují. Při setkání s některými se dostávají do stavů, které se dají přirovnat k drogovému opojení.

Catnip, kočičí máta neboli šanta kočičí

Tou asi nejznámější rostlinou s takovými účinky je kočičí máta nebo známěji šanta kočičí. Snad bez výjimek kočky po ní šílí, mazlí se s ní, válejí se v ní. Vyrábějí se i různé kuličky s obsahem této byliny, dají se zakoupit ve specializovaných prodejnách pro zvířata. I ty dělají s kočkou divy. Spouští je látka zvaná nepelaktom, která ovlivňuje pochody v kočičím organismu. Pozorovat můžeme, jak se kočkám po kontaktu s rostlinou (či výrobkem s touto látkou spojeným), roztáhnou oční zorničky, skáčou do výšky a nezřídka honí i neviditelnou kořist. Tyto reakce jsou typické poté, co kočka vůni byliny a její silice vdechne. Jestliže rostlinku ochutná, je vidět, jak se kočka zklidní.

Působení odpovídá stavům, jaké jsou známé u lidí po požití drog. Proto není divu, že se o šantě kočičí mluví dokonce jako o kočičím kokainu. Když se s ní ale kočka setká, obavy mít nemusíte, šanta není pro ni škodlivá a už vůbec ne návyková.

Tuhle bylinku proto i poměrně lehce koupíte v zahradnictví a občas i v některých květinářstvích. Pěstovat se dá též doma v truhlíku nebo v květináči. Dopřát kontakt s bylinkou kočce lze ale i prostřednictvím hraček či malých polštářků, které jsou šantou naplněné.

Tráva pro kočky

Kočičí trávu lze bez problémů pěstovat doma v květináči prakticky celoročně. Jestli máte kočku pouze v bytě, pak byste na tohoto zeleného pomocníka neměli zapomínat. Pomáhá totiž kočkám čistit žaludek od chlupů, které se jim při olizování a udržování kožíšku do něj dostávají. Pokud by nic takového kočky k dispozici neměly, v krajním případě by jim hrozilo, že se budou čase potýkat se žaludečními problémy. Pojídání trávy tomu pomáhá zabránit. Nutno doplnit ale to, že dnes jsou na trhu již též kvalitní granule, které ve svém složení na prevenci takových problémů pamatují. Tím, že ale budete mít doma květináč s trávou, nic nezkazíte. A kočka vám bude vděčná – už jen proto, že ji bude moct libovolně oždibovat.

Jen malé doporučení závěrem. Pokud trávu koupíte v obchodě, než ji kočce dáte k dispozici, trávu v květináči raději nejdříve osprchujte. Často v poslední době bývá stříkaná a kočce to nedělá dobře.

Kozlík lékařský

Tahle rostlinka vám může pomoci v případě, že máte doma lenivou (a dost často baculatou) kočku. Obsahuje stimulační látky, které kočku rozhýbou, přinutí k pohybu, i když se mu jinak vyhýbají a raději jen líně polehávají. Bonusem je, že díky kozlíku pomůžete kočce i k tomu, aby se jí zlepšila srst. Opět jde o rostlinku, kterou lze pěstovat poměrně snadno, ale v tomto případě nikoli v květináči doma, ale pořídíte-li si za okno truhlík, kýženého výsledku byste se měli dočkat celkem spolehlivě. Pěstovat se dá i na zahrádce. Ale i když má celkem zajímavé a hezké květy, vůní lidi neokouzlí.

Kočky ji ale milují, takže opět i v tomto případě výrobci zboží pro zvířata vymysleli různé vychytávky, v kterých kouzelnou moc kozlíku lékařského uplatňují. Zakoupit se tak dá jeho „vůně“ i ve sprejích. Když tím postříkáte polštářek, deku nebo přepravku, v které potřebujete, aby se kočička zklidnila a cítila dobře, zaručeně tím uspějete.

I šáchor je kamarádský k zažívání

I tahle nenáročná rostlina dokáže kočce pomoci, pokud z nějakého důvodu odmítá kočičí trávu k čištění žaludku. Pohlídat je pouze třeba to, aby chlupatý mazlíček nesnědl i kořínky. Ty by mu rozhodně neprospěly.

Šáchor je též možné pěstovat doma, ideálně u okna orientovaného na sever nebo východ. Vyžaduje teplo a vlhko, tudíž není na místě šetřit se zaléváním. Čtěte také: Máte raději psy nebo kočky? Odpověď na vás může prozradit víc, než si myslíte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47