Poslední čas na sběr šípků. Bohatý zdroj vitamínů i nádherná dekorace.

 Ostatní 
22. října 2016 05:07 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Šípkový čaj si zamilujete. Shutterstock
Šípek je plod růže šípkové z čeledi růžovitých rodu Rosaceae. Roste v divokém prostředí, nejčastěji podél silnic a lesních cest tak, aby se keře vzájemně chránily. Je to nejdostupnější zdroj vitaminu C. Doma poslouží v kuchyni i pro zábavu dětí či na krásné dekorace.

Kvůli sběru šípků nemusíte chodit příliš daleko. Růže šípková je nejběžnějším evropským keřem, roste od nížin až po horské oblasti. Jen se, kvůli znečištění spadem a prachem, vyhněte sběru v blízkosti železničních náspů a komunikací.

Léčivé účinky šípku
Plody jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Důležitý je zejména vitamin C, který posiluje obranyschopnost a působí proti infekčním onemocněním. Právě šípek je jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitamínu C.Dále zpevňuje cévy, ovlivňuje srážlivost krve, nachlazení, zlepšuje zásobování těla kyslíkem a udržuje schopnost soustředit se.

Ve 100 g šípků jsou přibližně 2 g vitaminu C. Obsahuje také vitaminy B1 a B2, které se podílí na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Dále kombinaci vápníku a rutinu, která je součástí léků, například proti onemocnění dásní. V šípku najdete také fosfor a draslík.

Kdy a jak šípky sbírat?
Šípky bychom měli sbírat v době, kdy jsou dokonale zralé, ale ještě nepřešly prvními mrazíky a nebo nezačaly měknout (namrzlé nesbíráme, protože je nelze sušit). Barva by měla být červená, na dotek musí být tvrdé. Při rozpůlení by měly mít žlutá semínka s chloupky. Ideální čas je od konce září do konce října. Šípky, které přejdou mrazem, ztrácejí na obsahu vitaminů.

Sušení šípků
Po přinesení domů šípky probereme, omyjeme, necháme pořádně okapat, odstraníme každý naměklý kousek a také je zbavíme případných zbytků větviček, kališních lístků a stopek. No a můžeme začít sušit. Šípky můžete sušit celé nebo nakrájené.

Pomalu sušené plody plesniví a ztrácejí důležité vitaminy a tím i své léčivé účinky. Naopak při teplotách vyšších než 80 °C snadno zhnědnou nebo se připálí. Optimální je, pokud šípky dosušíte do tmavočervené barvy. Zčernalé plody okamžitě vyhoďte.

Rozložíme očištěné plody na plech vyložený pečícím papírem, ještě lepší je mřížka a vložíme je do trouby. Existují dvě metody. jak šípky v troubě sušit.

1) Vložíme šípky do trouby rozehřáté na necelých sto stupňů, necháme je deset minut a pak teplotu stáhneme na padesát stupňů.
2) Troubu rozehřejeme na sedmdesát stupňů a teplotu ponecháme a až do usušení se nemusíme o nic starat.

Druhá varianta je určitě lepší pro nováčky, protože šípky je snadné spálit a pak ztrácí svou hodnotu. V obou případech necháváme pootevřená dvířka, aby mohla odcházet odpařovaná vlhkost.

Skladovat by se měly v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě. Delším skladováním se snižuje obsah vitaminů, takže by doba úschovy neměla překročit jeden rok.

Uvařte si šípkový čaj
Asi 3 lžičky, což je asi 10 g šípků rozdrtíme kuchyňským válcem, zalijeme vroucí vodou a přikryjeme. Necháme vylouhovat a poté procedíme přes sítko. Podle chuti přisladíme.

Dekorace z šípků
Šípky se hodí také při tvorbě dekorací. Například podzimních či Vánočních věnců. Šípky vypadají krásně i samotné ve váze. Podívejte se na fotografie v galerii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky