Nechcete utrácet za zimní směs do ostřikovačů? Vyrobte ji!

 Ostatní 
07. prosince 2017 13:24 / Marie Popelková
  14
📷
3 fotografie v galerii
Nemrznoucí směs vyrobíte za pár minut Internet
Ranní mrazy už se ukázaly ve své plné síle a s sebou přinesly starosti motoristům. Téměř každodenní škrábání zamrzlého skla a následné umytí zimní směsí v ostřikovačích kvůli dobrému výhledu. Čisté sklo nepodceňujte, protože jízda autem je natolik bezpečná, nakolik dobře vidíte na silnici.

Proto myslete na zásobu zimní směsi, vyrobit ji můžete i doma. Pokud se vám nechce investovat do kupované zimní kapaliny do ostřikovačů, vyrobte si ji doma. Za pár minut práce budete mít zásoby na celou zimu. Hlavní výhodou domácí výroby je jednoznačně cena. Litr nemrznoucí směsi může na čerpací stanici vyjít klidně na padesát korun, domácí výroba vyjde na pár korun a budete k tomu potřebovat jen pár přísad.

Pokud už se do výroby pustíte, je vhodné udělat větší množství. V první řadě si sežeňte nádoby, ve kterých nemrznoucí směs uskladníte. Vhodné jsou prázdné nádoby od zimní směsi ostřikovačů, které jste používali dosud. Díky speciálnímu tvaru a hrdlu se bude kapalina snadno přelévat. K výrobě bude zapotřebí destilovaná voda a isopropylalkohol, který koupíte v lékárně, drogerii nebo v prodejnách barev.

Na deset dílů destilované vody je potřeba přidat jeden díl isopropylalkoholu. Pokud byste rádi směs voňavou, můžete přidat i několik kapek esenciálního oleje dle vašeho výběru. V případě, že vám směs dojde, v žádném případě ji nemíchejte s obyčejnou vodou. Stačila by jedna mrazivá noc a voda zmrzne a hadička směřující k ostřikovačům se zacpe. Pokud chcete doplnit vodu, tak pouze destilovanou.

Ostřikovače však používejte s mírou, protože při dechové zkoušce hrozí problémy s policií. Experiment vědců prokázal, že pokud řidič použije ostřikovače, vlivem alkoholu v nich obsažených a náporového topení může nadýchat do jednoho promile. Odjet můžete s pokutou v řádech desítek tisíc a následně vyfasovat zákaz řízení až na dva roky. Pokud nevíte, jak správně jezdit s autem na sněhu a ledu, přečtěte si náš článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum