Starý stůl můžete oživit nápaditou mozaikou

 Dílna 
26. dubna 2017 13:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ze starého stolku a hromady střepů můžete vykouzlit krásný kousek nábytku. Shutterstock
Máte doma starý stůl a přemýšlíte, jak mu znovu vdechnout život? Zkuste z něj vytvořit originální kus nábytku s dekorativní mozaikou. Na tu budete potřebovat jen pár věcí, které by jinak skončily někde v odpadkovém koši!

Na výrobu stolu s mozaikou budete potřebovat jen starý stolek a nařezané či naštípané kusy skla, barevné střepy z nádobí, kamínky, úlomky plastu či pryskyřice nebo rozbité obklady. Fantazii se meze nekladou.

Nejprve si vytvořte nákres a podle něj šablonu podle přesných rozměrů stolu. Zajistěte si dostatek materiálu a pak se už můžete směle pustit do díla. Budete potřebovat také tužku, lepidlo, štětec, špachtli, spárovací hmotu, houbičku, vodu a hadřík.

Na pevný očištěný podklad lepte úlomky, ponechávejte dvou až třímilimetrovou mezeru pro spáry. Jednodušší je potřít větší plochu lepidlem a pak nalepit úlomky. Preciznější je však nanášet lepidlo na každý kousek mozaiky zvlášť, což je však daleko zdlouhavější. Získáte ale více prostoru na rozmyšlenou, kam úlomek umístit. Lepidlo nechte pořádně zaschnout.

Rozdělejte spárovací hmotu a špachtlí ji vtlačte do mozaiky tak, aby vytvořila se střípky jednu rovinu a žádný kousek nevystupoval na povrch. Na stolku by vám pak nedržela sklenice. Ještě než spárovací hmota zaschne, povrch dobře očistěte vlhkou houbičkou.

Na závěr mozaiku přeleštěte suchým hadříkem a odstraňte poslední zbytky spárovací hmoty.

Stejným způsobem ale nemusíte vytvořit mozaiku jen na starém stole, ale i třeba na stěně nebo jiném kousku nábytku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47