Pnoucí rostliny mají své kouzlo. Vytvořte jim krásnou oporu za pár korun

 Dílna 
29. června 2018 10:13 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Popínavky dokáží zkrášlit zahradu  Shutterstock
Popínavé rostliny mají své kouzlo. Působí divoce, romanticky i tajemně. Ať už zvolíte jakoukoliv popínavku, bez jednoho se žádná neobejde - bez opory. Můžete ji koupit v obchodě nebo si ji doma vyrobit za pár korun.

Popínavky často rostou velmi rychle a dokáží tak zkrášlit zahradu poměrně brzy. Někdo si nechá porůst část domu, jiný si pomocí žebře s popínavkou oddělí nějaký prostor. Skvěle se tak dají zamaskovat třeba méně hezká zákoutí zahrady, například kompost nebo stanoviště pro popelnice. Krásně ale vypadá popínavka i jakou součást posezení.

Opory na popínavky jsou běžně k dostání v obchodě se zahradnickými potřebami. Bývají ze dřeva, kovu i plastu, takže si vybere každý. Není ale třeba za oporu hned utrácet peníze. Docela snadno si ji vyrobíte i doma. Nebude vás to stát prakticky nic a vytvoříte si ji přesně podle vašich představ. Poradíme vám, jak na to.

Co budete potřebovat

  • větve ze stromů
  • provaz
  • stahovací pásky
  • šrouby do dřeva
  • nůžky na větve
  • nožík
  • vrtačku

Návod krok za krokem 

Výhodou této opory na popínavky je, že ji postavíte docela rychle, za minimum peněz a když bude mít rostlina po sezoně, můžete oporu jednoduše spálit v ohništi. Navíc její přirozený přírodní vzhled nenaruší ráz žádné zahrady.

Ze všeho nejdříve si obstarejte dostatek větví. Možná vám nějaké zbyly z ořezu stromů. Pokud ne, udělejte si procházku do přírody, tam nebude o větve nouze. Spousta jich leží rovnou na zemi. Z jakého stromu pruty použijete, záleží jen na vás. Někdo dává přednost ohebné vrbě či lísce, jiný si vystačí prakticky s jakoukoliv větví. Vůbec nevadí, když bude průměr větví různý nebo když budou pruty různě zkroucené.

Kůru můžete na větvích nechat, případně ji pomocí nožíku odřežte. Nůžkami na větve odstraňte větvičky, které vám překážejí. O zahradnických nůžkách jsme blíže psali zde.

Na volném prostoru si pak větve poskládejte do požadovaného tvaru. Někdo si bude chtít oporu vyrobit ve tvaru obdélníku či čtverce, z větví lze ale vytvořit i třeba vějíř nebo jakýkoliv jiný asymetrický tvar.

Jednotlivé spoje pak k sobě pevně upevněte. Můžete k tomu použít plastové stahovací pásky nebo provázek. Pokud máte větvě silnější, lze je pro větší stabilitu i provrtat šroubky.

Hotovou mříž pak dejte na místo. Nezapomeňte ji ale dobře připevnit, aby vám nespadla s prvním větříkem. Na stěnu ji můžete zavěsit třeba pomocí hmoždinek, v prostoru ji zase můžete zatlouct do země.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?