Chcete oživit vzhled skříní? Zkuste to téměř zadarmo pomocí vína, čaje či koření

 Dílna 
21. června 2019 07:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Barvu nábytku nemusíte měnit pouze chemickou cestou Depositphotos
Potřebujete oživit vzhled skříní nebo šuplíků, ale chcete se vyhnout chemii? Zkuste to pomocí přírodních barev a navíc takřka zadarmo.

Kdo rád kutí, vylepšuje a renovuje, ten určitě už nejednou řešil, jak zajímavě namořit polici, část skříňky nebo šuplík. Už vás však někdy napadlo sáhnout po tom, co máte doma? Barvit lze třeba kávou, šťávou z řepy, čajem. Skutečně to funguje. 

Vybrat vhodné dřevo

V první řadě je potřeba na tento způsob moření dřevo připravit. Kus, který chcete namořit, by neměl být ničím jiným napuštěný ani lakovaný. Pokud tomu tak je, nejrpve jej dobře obruste. Pozor na voskovaná dřeva s mořidlem. Tyto kousky nejsou pro přírodní mořidla vůbec vhodné. 

Ekologické a zdarma

Velkou výhodou přírodních mořidel je fakt, že nepoužíváte žádnou chemii, kterou byste následně vdechovali, jste naprosoto ekologičtí k přírodě, navíc šetříte i vaši peněženku. Co se týká samotného procesu, pokud máte v plánu dřevo pouze oživit, stačí vám na něj aplikovat jen jeden nátěr. Pro intenzivní odstíny budete muset aplikovat více vrstev.

Doba zasychání závisí na tom, kolik tekutiny jste na dřevo nanesli, ale zpravidla je vše během hodiny zcela suché. Barva se po zaschnutí vsákne do dřeva, takže nenechává stopy. Pokud chcete přesto zvýšit odolnost nábytku, pak jej přetřete ještě lakem. Teď už k samotným odstínům.

Čaj pro lehké tónování

Oživení přírodního odstínu dřeva docílíte pomocí černého čaje. Připravte si skutečně hodně silný odvar z černého čaje. Nejlépe ze sypaného. Do hrnku vroucí vody nasypejte tři lžičky čaje. Nechejte jej louhovat klidně i přes noc. Štětec pak do tohoto odvaru namáčejte a natírejte s ním dřevo. Čaj zvýrazní jeho strukturu podobně jako to dělá lak. Pokud nanesete více vrstev, dřevo lehce ztmavne. 

Zelený na bělavost

Zelený čaj naopak dřevo dokáže lehce zesvětlit. Obdobně jako u černého čaje si připravte silný odvar ze sypaného zeleného čaje. Dřevo po něm získá bělavou barvu. Jestli použijete skutečně kvalitní čaj, pak může mít lehký nádech do žluta či žlutozelena.

Na červenou vínem či řepou

Červené víno je úžasné barvivo. A pokud s ním natřete dřevo, získá po něm nejprve lehce růžovou barvu, která po zaschnutí zfialoví. A fialová barva je stále trendy. Takže klidně aplikujte i více nátěrů. Nemusíte se bát ani vinného odéru. Ten za pár hodin vyprchá. Jasnější červený odstín získáte pomocí šťávy z červené řepy. 

Sametově hnědá

Krásnou sametově hnědou barvu získáte na dřevu díky kávě. Připravte si skutečně silného turka. Kávu klidně nechejte louhovat i přes noc. Pak ji slijte a můžete začít mořit. Váš staronový nábytek si pak ještě můžete dozdobit například technikou zvanou decoupage, o které jsme psali zde.

Na žlutou s kurkumou

Nádherně jasnou žlutou barvu vám vykouzlí koření kurkuma. Připravte si barvivo ze dvou lžiček kurkumy, kterou zalijete horkou vodou a necháte odsát. Při natírání ale dejte pozor, abyste kolem sebe neobarvili vše, s čím přijde kurkuma do styku, jelikož se pak nedá prakticky odstranit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008