Vyrobte si dřevěný kaskádovitý květináč. Jednoduchý a krásný

 Dílna 
05. května 2019 09:44 / Monika Thomsonová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Petúnie nejvíce vyniknou v kaskádovitých květináčích  Shutterstock
Kaskádovitý květináč si můžete koupit v obchodě, ale proč za něj utrácet, když si originální truhlík můžete vyrobit sami? Budete překvapeni, jak jednoduché to je. Chce to vlastně jen maličkost. Dobrý nápad.

Chybí vám prostor pro zahrádkaření? Pro skutečné zahradní nadšence to není nepřekonatelná překážka. I nedostatek půdy na pěstování květin a zeleniny se dá řešit. Chce to jenom pár dobrých nápadů. Co si vyrobit dřevěný kaskádovitý květináč. Dřevo na něj můžete pochopitelně koupit, ale můžete použít i dřevo ze starých nepotřebných dřevěných palet. Staré palety jsou v posledních letech vyhledávaným materiálem na výrobu zahradních dekorací. Proč si z nich tedy nevyrobit originální kousek.

Jak vyrobit paletový kaskádový květináč?

Starou paletu rozebereme a získaný materiál nařežeme třeba následovně:

  • 4 nohy - 5cm x 10 cm x 101 cm
  • 2 spodní podpory na nohy - 5 cm x 5 cm x 38 cm
  • Dno / spodní deska - 2,5cm x 38 cm x 91 cm
  • 2 užší stěny - 2,5 cm x 40 cm x 50 cm
  • 2 širší stěny - 2,5 cm x 101 cm x 50 cm

Ale můžete pochopitelně použít i jiné rozměry. Záleží jen na vaší invenci, šikovnosti a množství získaného materiálu. Jak by měl vypadat postup výroby a výsledný výrobek se můžete podívat v Galerii.

Jak na výrobu?

Jednotlivé části, tak jak je můžete vidět na obrázku spojte. Doporučujeme použít šrouby, aby byly spoje opravdu pevné a trvanlivé. 

Vrtákem do dřeva vyrobte otvory pro petúnie. Z jedné strany udělejte 3 řady, 6x7x6 otvorů. Na bočních stěnách vyrobíte jen po 5 otvorů do tvaru X. Ale i zde je to jen na vás.

Jdeme na výsadbu

Samotná výsadba květin je velmi zábavná a i když trochu pracnější. Na spodní desku doporučujeme aplikovat ochrannou vrstvu igelitu, a to na ochranu dřeva před vlhkostí. Pak už potřebujeme jen sazenice květin a vhodný substrát.

Přidejte první řádek květin. Systém je jednoduchý, kořeny vložíme dovnitř květináče a listy s květem ven z otvoru.

Nechcete-li vyplýtvat příliš substrátu, můžete použít jako výplň třeba polystyrénové kuličky. Vše opakujte, až nakonec na vrch vysaďte do řad zbylé petúnie.

Takto vyrobený květináč můžete umístit jak ke stěně, tak i do volného prostoru, pokud otvory vyvrtáte ze všech stran. (Dále čtěte: Tajemství krásně kvetoucího muškátu: Stačí doplňovat jeden stopový prvek).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47