Váza za hubičku. Stačí vám látka, lepidlo a plastová lahev

 Dílna 
03. března 2020 15:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Napadlo by vás, že tato váza je z látky? Pinterest
Možná, že poslední dobou hledáte vázu, která by skutečně byla ozdobou vašeho interiéru. Ale nepadlo vám zatím do oka nic, co byste si představovali, nebo je to moc drahé? Není nic snazšího, než si ji vyrobit. Stačí vám k tomu tři věci.

Květiny samy o sobě dokáží zútulnit jakýkoli interiér. Pokud je dáte do opravdu originální vázy, upoutají pohled každého, kdo vstoupí do místnosti. A obzvláště ve chvíli, kdy vaše návštěva zjistí, že jste si vázu vyrobili sami, z obyčejného kusu látky. Uvidíte, že je to snadnější, než se zdá.

Hravá výroba

Výroba vázy je opravdu jednoduchá. Nezabere vám ani moc času a hlavně vám neprovětrá ani vaši peněženku. Věci, které budete potřebovat na její výrobu, si totiž poměrně snadno seženete. 

Potřebujete

  • kus látky
  • PVA lepidlo
  • plastovou lahev zajímavého tvaru
  • jednorázové rukavice
  • štětec a barvy
  • provázek nebo gumičku

Začněte lepidlem

Jako první si nejprve připravte lepidlo. Nalijte ho do mísy a podle potřeby přidejte trochu vody. Jeho konzistence by měla být taková, aby bylo tekuté, ale přitom si zachovalo své potřebné vlastnosti. Tedy to, že bude dostatečně lepit.

Lahev jako váza

Plastovou lahev volte takovou, jak velkou chcete mít vázu.  Pak přichází na řadu látka. Ta můžete být prakticky jakékoliv barvy či vzoru, protože výsledný výrobek budete ještě kolorovat. Z ní si vystřihnětete kruh. Jeho velikost však opět záleží na tom, zda do něj chcete obalit celou plastovou lahev, anebo jen její část. 

Ani nit suchá

Zvolenou látku nyní ponořte naprosto celou do mísy s lepidlem. Dbejte na to, aby byla kompletně ponořená tak, aby doslova nezůstala ani nit suchá. Látka by měla co nejvíce nasát lepidlo, takže ji chvíli nechejte v této lázni. Pak ji lehce vyždímejte a rozprostřete na podložku. Vezměte lahev a látkou ji obalte. Horní okraj uvažte provázkem nebo můžete použít gumičku.

Tvarujte a kolorujte

Nyní musíte své váze dát její finální tvar. Pomocí rukou, štětce nebo nožíku upravujte její záhyby a tvary tak dlouho, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Pak nechejte látku s lepidlem dobře ztuhnout. Obvykle to trvá den či dva. Nakonec vezměte do ruky štětec, barvy nebo lak a dejte své váze konečnou barvu. Opět je jenom na vás, jaké barvy či vzory vytvoříte. Vše nechejte zaschnout a pak, pokud jste obalovali jenom část lahve, vyndejte ji z vázy a máte hotovo.

Tip na závěr

Svou novou vázu můžete ještě dozdobit pomocí barevných korálků, kamínků a jiných dekorací. Nakonec své dílo dodekorujte květinami živými nebo sušenými. Ty si poměrně snadno můžete usušit i doma. Pár fíglů jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod