Jak dětem vyrobit domeček ve stromech, který bude jejich královstvím

 Dílna 
26. července 2019 14:42 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dětem uděláte domem na stromě radost Archiv
Skoro každé dítě lozí rádo po stromech a dovádí někde v soukromí schované mimo zrak rodičů. Spojte obojí a postavte dětem dům v korunách stromů. Bude jejich královstvím, ve kterém dovedou trávit celé hodiny.

Domek v korunách stromů musí mít pevnou konstrukci a podlahu, která je nosným rámem. Počítejte i se střechou a také dřevěnými schody, žebříkem nebo alespoň lanem, pomocí kterých se dá dostat dovnitř. Schody, žebřík nebo lano zvolte podle toho, jak vysoko dům bude a jak staré máte děti. Menším by se totiž nemuselo po laně podařit vyšplhat.

Buk i dub

Budete potřebovat prkna, dřevěné trámy, ale i vlnitý plech. Zvolte strom se správnou strukturou a ujistěte se, že je zdravý. Mezi vhodné stromy patří buk, dub, javor a velké jedle. Vhodným základem pro váš domek bude strom s pevným a masivním kmenem, silnými větvemi a hlubokými kořeny, které drží pevně v zemi. Strom by neměl vykazovat žádné známky nemoci nebo parazitů, což by mohlo oslabit základ domu.

Ještě před stavbou se zepteje, jestli náhodou není potřeba povolení. Můžete se s tím obrátit na městský úřad. Raději se zeptejte i sousedů, zda jim domek ve větvích nebude vadit, abyste předešli nepříjemnostem.

Typ domu

Až vyberete vhodný strom, zvolte, jaký typ domu chcete postavit. Vhodný je standardní o rozměrech tři na tři metry. V takovém případě musí mít kmen průměr alespoň 30 centimetrů. Pečlivě změřte, kde bude potřeba vyříznout výřezy pro kmen a větve. Kolem kmenu a větví nechte dostatek volného místa. Tloušťka nosných rámů bude záviset na konkrétní situaci a velikosti plochy.

Oporu domku můžete vyřešit několika způsoby. Pamatujte ale na to, že se bude dům ve větru hýbat, proto zajistěte, aby tyto pohyby dům nepoškodily. Můžete tomu předejít přišroubováním, nosnými sloupy zapuštěnými do země blízko stromu, ale také variantou plovoucího domu, který je pomocí provazů a lan zavěšený na pevných rostoucích větvích.

Žebřík nebo provaz

Rozhodněte také, jestli se dovnitř poleze po provazovém žebříku, který se může trochu houpat a může být zajímavou překážkou pro zdatnější děti, nebo jestli zvolíte obyčejný žebřík, který není tak těžké vyrobit a může sloužit  i normálně zdatným dětem, nebo zvolíte variantu pevných schodů, která bude nejbezpečnějším přístupem do domku i pro nejmenší děti, ale pro vás nejpracnějším.

Než začnete domek stavět, uvědomte si, že mezi největší nebezpečí patří riziko pádu. Kvůli tomu musíte přijmout opatření. Nestavějte dům příliš vysoko. Bezpečná výška je jeden a půl a maximálně dva a půl metru. Kolem plošiny postavte ochranné hrazení nebo zábradlí, které zabrání pádu dětí z domu. Zemi pokryjte měkkým povrchem. Sice nezabrání pádu jako takovému, ale aspoň zajistí měkký dopad.

Ideální je véčkový strom

Pevnou oporu nabízí strom s větvemi ve tvaru V. Vyvrtejte otvory ve čtyřech upevňovacích bodech na protějších větvích. Zajistěte, aby byly otvory vodorovné a ve stejné výšce. Kdyby se to nepovedlo, nemusela by být plošina v rovině. Změřte vzdálenost mezi upevňovacími otvory a vyznačte vzdálenost na dvou nosných trámech.

Připevněte ke stromu dva nosné trámy pomocí čtyř vrutů s hranatou hlavou. Mezi vruty a nosný trám vložte podložky. Nejlepší bude, pokud mezi těmito dvěma trámy povede kmen stromu. Potom namontujte příčné trámy, aby byly navzájem souběžné. Připevněte je vruty. Pomocí osmi nosných konzol připevněte plošinu k příčným trámům, po čtyřech na obě strany plošiny. Plošinu zpevněte ještě dvěma nosnými trámy pod ní.

Prkna na podlahu

Potom můžete instalovat prkna na podlahu domu. Zjistěte ale, kde bude potřeba vyříznout otvory například pro kmen nebo větve. Použijte na to pilu. Prkna pak připevněte vždy alespoň dvěma šrouby. Povrch upravte, aby z něj nevyčnívaly třísky.

Do každého rohu plošiny upevněte podpěry pro hrazení. Na ně potom připevněte zábradlí. Výšku zvolte podle uvážení, musíte ale myslet na to, že přes ně nesmí přepadnout děti. Potom se vrhněte na nástavbu. Domek může být v různých provedeních, například se třemi stěnami a střechou z vlnitého plechu. Ale můžete mít i střechu z plastové fólie nebo připevněte na plošinu malý stan. O starých stromech jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod