Buďte připravení na drobné opravy v bytě. Pořiďte si nářadí

 Dílna 
05. července 2019 20:00 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Opravte si doma drobnosti svépomocí Shutterstock
Potřebujete zatlouct hřebík nebo sešroubovat nový nábytek a vždy musíte zamířit k sousedům a poprosit je o půjčení vhodného nářadí? Úložný box vybavte vlastním nářadím, které budete mít vždy po ruce a nemusíte se na nikoho spoléhat. Nemusíte kupovat celé sady, stačí jen pár kusů.

Úplným základem vaší malé domácí dílničky by měly být kombinované kleště zvané kombinačky. Svoje využití najdou při vytahování hřebíku, odštípnutí nebo ohýbání drátu a tohoto pomocníka oceníte také v případě, že bude potřeba přidržet materiál při vrtání. Kleště jsou k dostání ve více velikostech, pro domácí použití však bohatě postačí délka kleští okolo 180 mm.

Kladivo nesmí chybět

Nechali jste si zarámovat několik fotek z rodinné dovolené, ale stále nezdobí vaši zeď, protože je nemáte čím přitlouct? Další do party ke kleštím by mělo být rozhodně kladivo. Nemusíte kupovat všechny možné velikosti a typy, pro občasné přitlučení hřebíku stačí mít v domácnosti jedno kladivo. Nejběžnějším druhem je zámečnické kladivo. Hodí se pro běžné práce, jednoduše s ním přitlučete hřebík nebo složíte nábytek z obchodu. Rovná ploska zajistí, aby byl hřebík zatlučený rovně a neudělaly se důlky do dřeva. Zpravidla stačí váha do 500 gramů.

Šroubovák je důležitý

Zapomenout rozhodně nesmíme na šroubovák, který budete v domácnosti používat velmi často. Vybrat ten správný však není úplně snadné. Ideální je mít hned několik velikostí, jak od plochých, tak zejména od křížových šroubováků, se kterými se dnes setkáte častěji. Nekupujte však zajíce v pytli, je důležité si šroubovák osahat, myslete na to, že se vám musí dobře držet, rukojeť není jen pro pohodlí, pomáhá s přenosem síly na nástroj. Pokud víte, že budete šroubovat častěji, zvažte pořízení akušroubováku. Jaké jsou největší chyby při věšení obrazu, jsme psali zde.

Nožík a další drobnosti

Univerzálního pomocníka najdete v nožíku. V tomto případě se vyplatí na kvalitě nešetřit. U nekvalitně vyrobeného nože totiž hrozí větší riziko zranění. Ideální je řemeslnický nůž se zasouvací čepelí, který lze lehce ovládat jednou rukou. U většiny typů je výhoda, že čepel lze vyměnit bez použití dalších nástrojů. Co by ještě nemělo chybět?

  • metr
  • vodováha
  • brusný papír
  • pilník

Pokud všechno potřebné postupem času nakoupíte, pak se budete potýkat s problémem, kam nářadí uložit, aby se vám nepoztrácelo a bylo vždy po ruce. Nejlepším řešením je zakoupit úložný box na nářadí, díky kterému budete mít vše úhledně seřazené a uložené.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve