Jak vybrat správný žebřík? Rozmyslete materiál a typ

 Dílna 
29. června 2019 14:16 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bez žebříku se doma neobejdete Shutterstock
Potřebujete na zahradě otrhat třesně, ale na vzrostlý strom se nemůžete dostat? Pořiďte si žebřík. Na výběr máte z mnoha možností, využít jej následně můžete i v domácnosti.

Mezi nejčastější volbu kutilů patří štafle. V obchodě narazíte na dřevěné nebo na aluminiové, ať už si vyberete jakýkoliv materiál, rozhodně vás nezklamou ve stabilitě. Na výběr máte ze štaflí s oboustrannými nebo s jednostrannými schůdky. U první varianty můžete sedět na štaflích obkročmo. Pokud však netoužíte po této klasice, poohlédnout se můžete po jednoduchém žebříku, který má neměnnou délku a dá se o něco opřít. Tento typ je pro základní použití.

Jakou délku?

V případě, že plánujete žebřík používat k více činnostem, kde potřebujete různou délku, kupte dvoudílný žebřík. Skládá se ze dvou žebříků, využijete ho jako dva klasické jednoduché žebříky nebo jako výsuvný žebřík. Velmi oblíbenou variantou je hliníkový trojdílný žebřík. Díky němu je možné se dostat skutečně vysoko. Můžete z něj poskládat klasické štafle a třetí díl používat zvlášť nebo štafle o jeden díl prodloužit.

Žebřík do malého bytu

Pokud máte doma opravdu málo místa a v bytě počítáte každý centimetr místa, nemusíte o žebřík ochudit. Pro tyto případy existuje teleskopický žebřík, který je skladný a složíte ho klidně do skříně. Nejčastěji se vyrábí z lehkého hliníku a v kombinaci s plastem. Teleskopický žebřík je možné sehnat i v pětimetrovém provedení. O trendech pro vaši zahradu, jsme psali zde.

Zaměřte se na materiál

Při výběru se zaměřte i na materiál. V obchodě se setkáte s širokou nabídkou lehkých hliníkových žebříků, které se snadněji přemisťují a déle vydrží. Při elektrikářské práci je však nutné sáhnout jedině po laminátových žebřících, které nevedou proud. Schůdky pak bývají často z oceli, vyšší hmotnost je u nich vyvážena robustností a snadnou opravitelností.

Hlavní je bezpečnost

Z důvodu bezpečnosti je potřeba dodržovat i správně používání žebříku. Pro bezproblémovou práci na žebříku musíte dbát na to, aby byl podklad rovný, vodorovný, nepohyblivý a neklouzal. Dle možností by se jednoduché žebříky měly opírat o pevné plochy. Příčky a stupně žebříku musí být vodorovně. Štafle by měly být rozevřeny na plnou šířku. Myslete na to, že žebříky by se nikdy neměly posunovat do nového postavení shora.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve