Protékající záchod můžete snadno opravit i sami. Stačí pochopit systém splachování

 Dílna 
21. února 2021 09:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správně fungující toaleta je základem každé koupelny Pixabay
Toaleta je důležitá součást každé domácnosti. Pokud ale přestane splachovat, je to problém. Naštěstí se dá poměrně snadno řešit.

U toalety potřebujete, aby byla především funkční. Pokud se pokazí splachování, je sice na místě zavolat opraváře. Jenomže je to nejenom drahé, ale především nemusíte sehnat nikoho, kdo by měl zrovna čas. A ten u toalety nemáte. Proto si zprvu zkuste pomoci sami.

Jak to funguje

Než se pustíte do opravy, je potřeba pochopit systém splachování. Ten je obvykle složen ze dvou částí, nádržky na vodu a sifonu. Sifon je něčím, co odděluje od zbytku toalety a má funkci protipachové zátky. V nádržce je určité množství vody, které se vypouští do záchodové mísy a přes sifon zase rychle do odpadu. Tato část funguje na principu gravitace. Větší množství vody tlačí obsah mísy do sifonu a ta může proudit dál do odpadu. Proto, pokud chcete, aby vám toaleta dobře splachovala, je potřeba velkého množství vody rychle vypustit, aby vznikl potřebný tlak. Jestli tomu tak není, pak záchod nemůže správně fungovat. 

Zkontrolujte nádrž

Po spláchnutí by vám správně nemělo zůstat v míse nic než čistá voda. Jestliže tomu tak není, zkontrolujte nejprve mísu, zda nejsou vodním kamenem zacpané otvory po okruhu mísy, případně je vyčistěte. S tím vám pomůže i řada domácích prostředků, o nichž jsme psali zde. Pokud se nic nezměnilo, pak budete muset zkontrolovat nádržku na vodu. Její hladina by měla končit kousek pod přepadovou trubkou. V případě, že je nízko, je potřeba změnit její výšku. Ta se reguluje pomocí bodu, který je propojený s plovákem. Obvykle jej stačí posunout pomocí šroubu nebo knoflíku na ventilu. Pokud to nepomůže, může být plovák nebo ventil poškozený. A v takovém případě se bez pomoci profesionála neobejdete. 

Záchod nesplachuje

Jestliže vám toaleta nejde splachovat vůbec, pak se pravděpodobně poškodila nějaká část splachovacího mechanismu uvnitř nádržky. Ten funguje tak, že poté, co zmáčknete tlačítko, to zatlačí na rameno s řetězem na konci. Ten bývá spojený s ventilem na dně nádržky. Ten se následně zvedne a pustí vodu ven do mísy. Ventil zase zapadne zpět a tíha vody jej zmáčkne a uzavře. Když je tento systém porušený, záchod nemůže splachovat. Někdy bývá pouze povoleno tlačítko, jindy může být na vině řetěz, který nesmí být příliš volný, ale zase ne moc napnutý. Proto tyto části dobře zkontrolujte a případně poupravte. 

Když protéká

Velkou nepříjemností je protékající záchod, jelikož vám spolu s vodou utíkají také peníze. K častým příčinám patří příliš moc vody v nádržce, která pak odtéká přepadovou trubkou. Tady obvykle stačí nastavit polohu ramena plováku na ventilu. Někdy bývá na vině i netěsnící ventil, který je potřeba vyměnit. Tyto činnosti zvládnete sami bez zásahu instalatéra. Stačí zavřít hlavní přívod vody, spláchnout, aby se vyprázdnila nádržka a vyměnit starý ventil za nový. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?